Pertumbuhan KDNK Australia Jauh Tersasar Daripada Ramalan, Tumpuan Akan Beralih Kepada Mesyuarat Bank of Canada Malam Ini

482

Kelembapan yang ketara dalam pertumbuhan ekonomi Australia pada suku tahun keempat 2018 sedikit sebanyak menyakiti sentimen di kawasan Australia dan New Zealand. Hal ini telah menyebabkan AUD jatuh ke paras terendah dalam tempoh dua bulan berbanding USD. Manakala NZD pula mengikut jejak langkah negara jirannya untuk merosot ke paras terendah pada minggu ini.

Data KDNK Australia suku tahun keempat hadir pada bacaan +0.2% dibawah ramalan pasaran 0.5% dan jatuh daripada 0.3% pada suku tahun sebelumnya.

Sementara itu matawang USD pula terus mengukuh pada dagangan hari ini selepas data yang tidak dijangka untuk mengukuh iaitu sektor perkhidmatan industri dan penjualan rumah baru mencatatkan bacaan yang meningkat sekaligus membantu pergerakan Greenback.

Beralih kepada matawang anti-dolar iaitu Euro, Euro masih berlegar sekitar paras dua minggu terendah berbanding AS Dolar menjelang mesyuarat ECB esok dimana pasaran mengunjurkan bahawa ECB akan menangguhkan kenaikan kadar faedah mereka sehingga tahun depan ekoran perkembangan ekonomi zon Eropah masih dibawah sasaran polisi.

Antara tumpuan utama pasaran pada sesi New York sebentar nanti adalah kepada penetapan dasar monetari Bank of Canada (BoC). Jangkaan pasaran terhadap mesyuarat BoC adalah cenderung kepada dovish. Hal ini disebabkan oleh data domestik Kanada yang kurang memberangsangkan sejak kebelakangan ini dan ditambah pula dengan harga minyak mentah yang kekal rendah.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat