Potensi Penurunan 50 Pips Lebih Rendah Pada AUD/USD Jika Breakout Paras Tumpuan 0.71300

372

Pergerakan harga pada chart pasangan matawang AUD/USD yang pasif pada hari ini kembali menyambung pergerakan mendatar harga pada penghujung dagangan minggu lalu.

Tumpuan dagangan Aussie pada minggu ini akan terarah kepada data inflasi yang akan dikeluarkan pada Rabu. Bacaan kadar inflasi untuk suku tahun pertama 2019 dijangka akan sedikit menurun berikutan jangkaan inflasi pengguna di Australia yang lemah.

Faktor fundamental bank pusat masih dovish membuatkan dagangan Aussie masih berisiko. Namun, sentimen pasaran melibatkan isu ekonomi di China turut menjadi tumpuan yang mempengaruhi perubahan nilai matawang dolar AUD berikutan faktor rakan dagang utama.

Matawang dolar Amerika Syarikat juga masih belum menunjukkan kecenderungan arah yang jelas berikutan pasaran masih dalam mood bercuti.

Tumpuan utama pasaran untuk minggu ini buat USD adalah pada data awal pertumbuhan GDP pada Jumaat nanti. Namun, turut menjadi perhatian pelabur adalah pada data sektor perumahan di Amerika Syarikat pada malam ini dan juga esok hari.

Jika diperhatikan pada pergerakan harga AUD/USD hari ini, harga bergerak di bawah paras Magic Pivot 0.7150 hari ini dan turun ke paras sekitar support 0.7137 (MagicS2) pada indicator Moshed Magic Line bersambung sehingga sesi pasaran Eropah.

Sedikit lagi penurunan harga akan menyentuh paras support 0.7129 (MagicS3) yang berada pada zon RBS (resistance become support) sebelum ini.

Penurunan lebih rendah boleh mencecah sehingga ke paras sekitar 0.70900 dengan tambahan penurunan 50 pips lagi pergerakan harga.

Namun jika harga kembali membuat kenaikan semula, paras-paras resistance pada indicator Moshed Magic Line hari ini akan cuba ditembusi harga sebelum harga menguji pula paras resistance pada 0.71800.

Lihat gambar chart pasangan matawang AUD/USD di bawah untuk rujukan teknikal analisis anda. Perhatikan paras penting yang digariskan pada indicator Moshed Magic Line untuk menentukan paras support dan resistance terbaik untuk pergerakan harga semasa.

Paras support: 0.7143, 0.7137, 0.7129.

Paras resistance: 0.7157, 0.7164, 0.7170.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat