Pengurangan Kadar Faedah Ditangguh? Kashkari Mahu ‘Lebih Banyak Bulan’ Catat Data Inflasi Positif!

224

Federal Reserve perlu menunggu kemajuan yang lebih ketara dalam inflasi sebelum mempertimbangkan pengurangan kadar faedah, kata Presiden Federal Reserve Minneapolis, Neel Kashkari pada hari Selasa.

Apabila ditanya tentang syarat untuk pengurangan kadar pada tahun 2024, Kashkari berkata, “Kita perlukan lebih banyak bulan data inflasi yang positif  untuk memberi keyakinan bahawa adalah wajar untuk mengurangkan kadar.”

Pegawai the Fed itu juga tidak menolak kemungkinan kenaikan kadar lanjut jika inflasi berterusan, dengan mengatakan bahawa bank pusat tidak sepatutnya menolak apa-apa pada masa ini.

Inflasi AS meningkat sebanyak 0.3% pada bulan April, sedikit kurang daripada yang dijangkakan, menawarkan sedikit kelegaan kepada penggubal dasar, tetapi ia masih 3.4% lebih tinggi berbanding tahun sebelumnya.

Kashkari tetap yakin bahawa Fed akhirnya akan mencapai sasaran inflasi 2% tetapi menekankan kepentingan untuk bersabar buat masa ini.

“Saya tidak melihat keperluan untuk tergesa-gesa dan melakukan pengurangan kadar, saya rasa kita perlu mengambil masa dan melakukannya dengan betul,” katanya dalam temubual tersebut.

Beliau juga menyebut bahawa sementara bank pusat mempertimbangkan untuk menyesuaikan kadar sasaran pada masa hadapan, adalah terlalu awal untuk “mengubah sasaran” pada masa ini.

Pada awal bulan ini, Kashkari mencadangkan bahawa the Fed mungkin perlu mengekalkan kadar faedah pada paras yang tetap untuk “tempoh yang panjang” bagi mencapai matlamat inflasinya.

Baru-baru ini, terdapat perbezaan yang semakin ketara dalam kalangan bank pusat utama mengenai dasar kadar faedah.

Bank Pusat Eropah dijangka menurunkan kadar lebih awal daripada Fed, dengan pegawai utama ECB menyokong pengurangan kadar pada bulan Jun. Begitu juga, Bank of England dijangka mengurangkan kadar pada musim panas ini.

Jadi Subscriber INTRADAY
Sertai bersama lebih 100,000 subscribers kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang trading dunia pasaran kewangan.


* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat