Pound dan Euro Bergelut Mempertahankan Kedudukan, Keterangan Presiden ECB Jadi Tumpuan

477

Pasaran sesi Eropah awal minggu ini menyaksikan peningkatan sentimen pasaran berikutan data ekonomi China mempamerkan pengukuhan dalam PMI pembuatan Caixin yang lebih baik daripada jangkaan pasaran selain turut digambarkan sebagai pertumbuhan paling cepat sejak tiga tahun lalu.

Pembacaan ini menunjukkan ekonomi China yang stabil dan seterusnya telah memadamkan kebimbangan terhadap perkembangan negatif mengenai rundingan dagang antara Amerika Syarikat dan China serta data ekonomi Australia yang bercampur.

Media China melaporkan bahawa sebagai sebahagian daripada perjanjian dagang, Amerika Syarikat perlu menghapuskan tarif sedia ada, bukan tarif yang dirancang. Selain itu, satu laporan yang memetik kata-kata sumber yang rapat dengan perunding perdagangan AS menyatakan rundingan kini terhenti disebabkan oleh undang-undang Hong Kong.

Bagaimanapun, meskipun dengan laporan tersebut, dolar Amerika masih meneruskan momentum pengukuhannya untuk diniagakan tinggi berbanding beberapa matawang utama pada sesi Eropah manakala dagangan safe-haven yen mencatatkan kemerosotan ke paras terendah enam bulan.

Antara matawang yang turut memperoleh manfaat daripada data ekonomi China yang kukuh adalah dolar Australia dan kiwi selain ia turut mendorong kepada pemulihan harga minyak.

Dagangan euro stabil sementara pasaran menantikan Presiden Bank Pusat Eropah (ECB), Christine Lagarde yang akan memberi keterangan di Parlimen Eropah yang dijangka mungkin memberi petunjuk tentang keputusan kadar faedah pertamanya pada 12 Disember ini.

Sementara itu, data PMI pembuatan Zon Eropah menunjukkan peningkatan lebih tinggi kepada 46.9 pada November daripada bacaan bulan sebelumnya pada 46.6. Bagaimanapun, pembacaan ini menunjukkan penguncupan kesepuluh berturut-turut dalam aktiviti perkilangan.

Matawang pound terus mempertahankan kedudukannya untuk diniagakan di atas paras 1.290 di tengah-tengah ketidakpastian menjelang pilihan raya UK walaupun data PMI pembuatan UK mencatatkan pertumbuhan lebih baik daripada jangkaan dengan peningkatan kepada 48.9 berbanding 48.3 yang diunjurkan dan catatan terdahulu.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat