Raih Kontrak RM420 Juta, Kelington Terus Peroleh ‘Market Cap’ Lebih 1 Bilion

541

Harga saham Kelington Group mencatatkan peningkatan ketara pada sesi dagangan di Bursa Malaysia hari ini selepas penyedia penyelesaian kejuruteraan itu mengikat kontrak bernilai RM420 juta.

Setakat 11.22 pagi, harga saham kaunter tersebut terus melonjak tinggi sekitar 18.75% kepada RM1.71 dengan mengumpul permodalan pasaran sebanyak RM1.06 bilion.

Pada semalam anak milik penuh Kelington iaitu Kelington Technologies Sdn Bhd telah memperoleh kontrak dari sebuah syarikat pembuatan di Sama Jaya Free Industrial Zone di Kuching.

Persetujuan kontrak itu bertujuan untuk melaksanakan kerja pembinaan berkenaan dengan Projek Pengembangan syarikat di Sarawak yang akan bermula pada pertengahan September 2021.

Kerja-kerja itu dijangka akan selesai pada 31 Disember 2022.

Menurut Kelington, kontrak berkenaan akan menyumbangkan impak positif kepada pendapatan dan aset bersih kumpulan bagi tahun kewangan 31 Disember 2022 dan 2023.

Penganalisis Kenanga Research, Samuel Tan menyatakan bahawa Kelington telah memperoleh kejayaan baharu yang menjangkau jangkaan serta telah memecahkan rekod sebanyak RM764 juta.

Di samping itu, order book syarikat juga dilihat meningkat ke paras tertinggi sepanjang masa berjumlah RM822 juta.

Tambahnya, Kelington kekal dianggap sebagai ‘hidden gem’ dek kerana saluran pekerjaannya yang sihat serta kisah pertumbuhan sekular yang padu.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat