Raja Skim Ponzi Merayu Untuk Dibebaskan Daripada Penjara!

1,435

Bernie Madoff, dalang skim penipuan terkemuka, Skim Ponzi merayu kepada pihak mahkamah untuk pembebasan awal dari penjara. Hal ini demikian kerana beliau telah disahkan menghidap penyakit buah pinggang yang kronik dan mahu menghabiskan sisa-sia hidup bersama salah seorang temannya.

Sehubungan dengan itu, seorang peguam Bernie mengemukakan sebuah kenyataan bahawa tempoh hayat beliau adalah kurang daripada 18 bulan kerana menghidapi pelbagai penyakit kronik seperti masalah jantung dan darah tinggi.

Untuk pengetahuan semua, Bernie Madoff yang kini berusia 81 tahun itu dikenakan hukuman penjara selama 150 tahun di North Carolina kerana menjadi dalang skim Ponzi terbesar dalam sejarah dunia. Kegiatan penipuan tersebut telah dijalankan di firma beliau yang dikenali sebagai Bernard L. Madoff Investment Securities, terletak di bandar New York.

Beliau telah didapati bersalah pada 2009 kerana terlibat dengan 11 jenayah penipuan yang berjaya memperdaya beribu-ribu pelabur selama beberapa tahun.

Berikutan dengan penyakit yang dihidapi, Bernie mendedahkan bahawa beliau sudah lama menderita dan tidak akan sembuh. Oleh itu, beliau memohon belas kasihan daripada pihak mahkamah untuk membebaskannya lebih awal.

Selain itu, beliau juga telah dipindahkan ke penjara Federal Medical Center untuk penjagaan rapi. Namun begitu, Bernie enggan menjalani rawatan dialisis dan hanya mampu berkerusi roda.

Seterusnya, Biro Penjara Amerika Syarikat berkata Bernie memenuhi kriteria untuk proses pengurangan hukuman kerana penyakit buah pinggangnya yang sudah berada di tahap kritikal. Akan tetapi, Pejabat Peguam Amerika Syarikat di Daerah Selatan New York yang membuat pendakwaan terhadap penjenayah berkenaan enggan mengulas berkenaan isu pembebasan awalnya.

Hakikatnya, ketika berada di penjara, beliau bukan sahaja menderita akibat penyakit yang dialami, tetapi turut kehilangan kedua-dua orang anaknya. Mark telah membunuh diri pada Disember 2010 iaitu tahun kedua penahanan Bernie manakala Andrew meninggal dunia pada 2014 akibat kanser.

Persoalannya, adakah nasib baik akan menyebelahinya atau beliau akan tetap meneruskan kehidupan di penjara hingga ke hujung nafasnya?

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat