Ramalan Akhir Tahun BTC Standard Chartered Berubah, Apa Jangkaannya?

820

“Sebelum ni ramal BTC akan ke $100K pada akhir 2024, sekarang Standard Chartered ramal apa pula?”

Sekali lagi menaikkan ramalan akhir tahunnya, Standard Chartered menjangkakan harga raja mata wang kripto Bitcoin (BTC) akan mencecah $150,000 pada akhir 2024 kemudian mencapai paras tertinggi ke $250,000 pada tahun depan.

Standard Chartered berpendapat analogi emas dari segi impak ETF dan gabungan portfolio optimum kekal sebagai titik permulaan baik untuk menganggarkan tahap harga BTC yang akan dilakukannya bagi jangka sederhana.

Sekiranya aliran masuk ETF capai anggarannya $75 bilion atau pengurus rizab membeli BTC, terdapat peluang baik untuk harga BTC melepasi $250,000 pada beberapa peringkat pada tahun 2025, ulasnya lebih lanjut.

Tambahnya lagi, Suruhanjaya Sekuriti dan Bursa (SEC) mungkin meluluskan Ethereum (ETH) ETF pada 23 Mei dan ini boleh menyebabkan aliran masuk $45 bilion berlaku dalam 12 bulan pertama sementara harganya dapat cecah $8,000 menjelang akhir 2024.

Perlu diketahui firma analisis kripto 10X Research pula berpandangan harga BTC mampu melihat penurunan selanjutnya susulan spot BTC ETF di AS mencatatkan rekod aliran masuk minggu lalu, tetapi permintaan lebih lemah pada hari berikutnya boleh jadi punca masalah itu timbul.

Memang tidak dinafikan BTC kini masih mengekalkan kedudukannya di atas paras $67,000, bagaimanapun ujian sebenar akan terjadi pada hari Isnin dan Selasa di mana correction BTC berpotensi berterusan jika aliran masuk ETF mengecewakan.

Meskipun begitu, BTC boleh meningkat secara perlahan-lahan dalam beberapa bulan akan datang kerana pasaran bull mungkin berterusan dan ia belum lagi berakhir, kata Markus Thielen yang merupakan pengasas 10X Research.

Sehingga berita ini ditulis, harga BTC menjunam sebanyak 0.22% pada paras $67,094 dalam tempoh 24 jam lalu dengan modal pasaran lebih $1 trilion seterusnya mencatatkan penurunan 6.86% sepanjang minggu lepas.

Jadi Subscriber INTRADAY
Sertai bersama lebih 100,000 subscribers kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang trading dunia pasaran kewangan.


* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat