Ramalan Harga Emas: XAU/USD Mungkin Lakukan “Pullback” Sebelum Teruskan Kenaikan

2,444
  • Harga emas telah berada  di atas $1,960 pada hari Jumaat, mencapai paras tertinggi dalam tempoh dua bulan.
  • Ketidakstabilan data inflasi AS telah mengukuhkan spekulasi mengenai kenyataan dovish daripada Fed sekaligus menyebabkan harga Dolar AS dan bon jatuh.
  • Harga emas berisiko mengalami penurunan “pull back”.

Harga emas hari ini dilihat telah mencapai  paras tertinggi  disekitar paras $1,963.

Para pelabur kini tertumpu kepada pengeluaran data “University of Michigan Consumer Sentiment Index” yang dijadualkan pada malam ini.

Kenyataan FED yang berbaur “dovish” dan data indeks harga pengeluar (PPI) semalam telah menyebabkan para pelabur melihat FED untuk menghentikan kenaikan kadar faedah pada suku keempat tahun ini.

Tinjauan data “University of Michigan Consumer Sentiment Index” pada malam ini dilihat dapat memberikan “impulse” terhadap kejatuhan dollar sekaligus memungkinkan harga emas berada di dalam tekanan.

Namun begitu jika ia berlaku, kejatuhan yang berlaku terhadap harga emas mungkin penurunan “pullback”. Ini kerana para pelabur pastinya akan menantikan pengumuman rasmi mesyuarat FOMC yang dijadualkan penghujung Julai ini sebagai penentuan.

Analisa Teknikal : “Daily” Chart
Jika pengeluaran data pada malam ini mampu memberikan impulse terhadap kelemahan dolar, harga emas berkemungkinan akan mencari $1,950 atau $1,922 untuk “Buyer” membeli pada harga terendah.

Namun jika sebaliknya harga emas dilihat mampu melonjak naik ke paras $1,969 sebagai paras tumpuan sebelum melakukan kenaikan yang setereusnya.

Namun begitu, kami menjangkakan harga emas dilihat berkemungkinan akan mengalami “Ranging/Consolidation” berdasarkan paras harga yang dinyatakan di atas, sehingga pengumuman mengenai hala tuju “Interest Rate” dikeluarkan.

Log Masuk/Daftar Akaun Saracen Markets Dan Dapatkan Akses Dokumen MARKET OUTLOOK Yang Menjadi Rujukan Institusi Dan Pedagang Profesional. Log Masuk Sekarang – KLIK DI SINI

Jadi Subscriber INTRADAY
Sertai bersama lebih 100,000 subscribers kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang trading dunia pasaran kewangan.


* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat