Reddit ‘Suka’ Impak WallStreetBets

261

Ketua Pegawai Eksekutif (CEO) Reddit, Steve Huffman mendedahkan beliau menyokong ‘usaha’ komuniti kontroversi, WallStreetBets.

Huffman telah meminati komuniti itu sejak sekian lama tetapi beliau berkata terlalu lambat mengesan impak WallStreetBets terhadap kenaikan mendadak saham GameStop pada Januari lalu.

“Saya sebenarnya sedikit lambat kerana saya tidak menyedari Reddit telah terdedah dalam dunia nyata,” ujarnya.

Ketika itu, harga saham GameStop mencecah hampir AS$500 sebelum menjunam.

Sewaktu ditanya apakah yang bermain dalam minda Huffman ketika melihat saham GameStop melonjak daripada AS$20 ke AS$400, Huffman berpandangan itu adalah satu perkara yang adil.

“Saya suka berita bisnes, saya suka membaca buku mengenai pelabur serta kejayaan dan kegagalan mereka.

“Jadi, itu merupakan topik yang diminati oleh saya. Saya berpendapat langkah WallStreetBets adalah satu kisah yang menarik dan sesuatu yang bijak,” jelasnya.

WallStreetBets bertindak sedemikian dengan tujuan untuk memberi ‘pengajaran’ kepada syarikat dana pelaburan yang melakukan ‘short-selling’ melebihi kapasiti.

Segelintir pihak mendakwa komuniti itu telah memanipulasi pasaran secara keseluruhannya.

Menurut Huffman, beliau banyak menerima desakan supaya menutup akaun WallStreetBets.

“Tetapi motivasi kami atau apa yang kami cuba lakukan dalam situasi terbabit adalah berbeza iaitu memastikan WallStreetBets terus aktif,” ujar beliau.

Jelas Huffman lagi, beliau sering berbangga melihat manusia melakukan sesuatu perkara yang menakjubkan seperti WallStreetBets

“Saya rasa gembira atau bersemangat apabila manusia bersatu untuk melakukan sesuatu yang mengagumkan,” katanya.

Selain WallStreetBets, Huffman juga perlu berdepan dengan satu lagi komuniti yang menyokong dakwaan bekas Presiden AS, Donald Trump berhubung penipuan ketika pilihan raya.

“Apa yang anda akan lakukan apabila Presiden tidak memenuhi cita-cita, seperti prinsip negara kita?” menurut beliau.

Komuniti Reddit berpengaruh, TheDonald begitu kuat menyokong Trump dalam Internet sehingga menyebabkan Reddit menyekat akaun komuniti terbabit tahun lalu.

Ujar Huffman kepada BBC News, itu merupakan keputusan paling sukar yang dibuat oleh beliau.

Jika anda tidak mengenali siapa Huffman, beliau merupakan salah seorang individu berpengaruh di Lembah Silikon yang menentukan apakah kandungan yang boleh atau tidak boleh kita lihat di Internet.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat