Remdesivir Lonjakkan Saham Gilead!

573

Saham Gilead Sciences Inc meningkat 6% hari ini setelah ubat antivirus, remdesivir, menjadi rawatan pertama dan satu-satunya yang diluluskan sebagai penawar untuk Covid-19 di Amerika Syarikat.

Kelulusan tersebut diberikan oleh pengawal selia kesihatan AS semalam untuk penggunaannya pada pesakit yang dirawat di hospital walaupun Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) mengatakan bahawa ubat tersebut tidak memberi kesan jangka masa panjang terhadap pesakit di hospital atau mampu bertahan dalam percubaan global.

Namun, Pentadbiran Makanan dan Dadah AS (FDA) telah menunjukkan keyakinannya terhadap hasil kajian yang berpusat di Gilead di AS, yang menunjukkan bahawa ubat itu dapat mempercepat tempoh pemulihan pesakit.

Sebelum ini, remdesivir diisytiharkan untuk penggunaan kecemasan oleh FDA sejak Mei, setelah kajian yang diketuai oleh Institut Kesihatan Nasional menunjukkan bahawa berkurangnya tempoh penginapan di hospital sebanyak 5 hari bagi pesakit yang diberikan ubat berkenaan.

Selain itu, ubat berkenana didakwa dapat menghasilkan penjualan lebih dari $ 1 bilion pada tahun ini dengan kadar kes jangkitan semasa. Di samping itu, Remdesivir, akan dijual dengan nama jenama Veklury, berharga $ 3.120 untuk kursus rawatan 5 hari, atau $ 2.340 untuk pembeli sektor kerajaan seperti Jabatan Hal Ehwal Veteran.

Sehubungan dengan itu, saham Gilead telah mencatatkan peningkatan sebanyak 5.67% pada harga $64.11 sebelum tamat sesi dagangan.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat