Respon Mario Draghi Terhadap Pelan Pengukuhan Zon Eropah Oleh Merkel-Macron

458

Presiden Bank Pusat Eropah, Mario Draghi mengemukakan hasrat untuk mendukung pelan Merkel-Macron dan mencadangkan untuk merombak pengurusan ekonomi kawasan Eropah.

Berdasarkan laporan yang dikeluarkan oleh Bloomberg – Canselor Jerman Angela Merkel dan Presiden Perancis Emmanuel Macron minggu ini bersama-sama menggesa rakan-rakan kerajaan untuk menubuhkan belanjawan serantau bermula pada tahun 2021 dan meningkatkan peranan dana bailout zon euro. Hal ini dilakukan sebagai penyelesaian baru bagi menopang matawang 19 negara tersebut selepas satu dekad krisis kewangan dan kemelesetan ekonomi.

Menurut Draghi, “Ini satu langkah penting,” semasa berucap dalam panel forum ECB di Sintra, Portugal pada hari Rabu. Lanjut beliau, dokumen tersebut masih lagi samar-samar dan banyak kerja diperlukan.

Draghi dan rakan-rakan bank pusat telah lama memperdebatkan bahawa dasar monetari sahaja tidak dapat memperbaiki kelemahan ekonomi kawasan euro, dan telah berulang kali menggesa ahli-ahli politik untuk berbuat lebih banyak usaha untuk melindungi zon tersebut.

Tambah Draghi ini sebagai satu bentuk usaha untuk memperkukuhkan lagi kesatuan kewangan.

Perancis dan Jerman masih menunda beberapa keputusan penting termasuk cadangan berapa besar bajet tersebut harus dikeluarkan dan bagaimana negara mengendalikannya.

Berdasarkan pelan tindakan yang dirancang oleh Merkel dan Macron, belanjawan itu harus menggalakkan daya saing dan kestabilan di kawasan Eropah melalui sumber yang berasal dari agihan negara Eropah dan hasil dari kutipan cukai, termasuk cukai transaksi kewangan atau pungutan daripada syarikat digital.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat