Ringgit Mengukuh Berbanding Dolar AS Susulan Keputusan FTSE Russel

191

Keputusan FTSE Russel untuk mengekalkan bon kerajaan Malaysia dalam senarai pemantauan ternyata memberi kesan untuk mengangkat nilai ringgit hari ini yang mana unit tempatan diniagakan tinggi pada 4.1880/1920 berbanding dolar AS.

Sejak FTSE Russell mengumumkan akan menggugurkan bon Malaysia disebabkan isu kebolehcapaian pasaran Malaysia pada April lalu, ia telah memberi tekanan kepada mata wang dan bon negara.

Ringgit telah mengalami penyusutan kepada tahap yang paling lemah dalam tempoh hampir dua tahun pada bulan ini manakala pemilikan asing terhadap bon dan bil juga semakin menghampiri tahap paling rendah sejak 2011.

Keputusan FTSE Russell dapat memberi kesan kepada lebih banyak aset Malaysia dengan sentimen yang telah dilemahkan oleh permintaan global yang perlahan untuk eksport teknologi dan komoditi negara.

Ringgit mengukuh berbanding dolar Singapura kepada 3.0297/0337 dan naik berbanding yen Jepun kepada 3.8850/8894. Selain itu, unit tempatan juga tinggi berbanding pound Britain dan euro dengan masing-masing menokok kepada 5.1617/1682 dan 4.5704/5764.

Sementara itu, Bursa Malaysia pula memaparkan prestasi yang sebaliknya dengan indeks dibuka menyusut kepada 1,589.26 selepas ditutup tinggi pada penutupan semalam menjejaki prestasi pasaran Asia.

Antara saham yang mengalami kemerosotan di pasaran tempatan ialah Nestle Bhd, British American Tobacco (M) (BAT) Bhd, Ajinomoto, IHH Healthcare Bhd, Aeon Credit Service (M) Bhd dan Petronas Dagangan Bhd.

Menurut agensi The Edge yang memetik laporan penyelidikan IB Hong Leong, susulan daripada keputusan FTSE Russel dan prestasi semalaman Wall Street yang berterusan, sentimen pasaran di Bursa Malaysia mungkin tetap positif kerana tumpuan pelabur terarah kepada rundingan perdagangan serta pembentangan Belanjawan 2020 pada Oktober ini.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat