Saham AS Terciduk, Pelabur Dihimpit Kebimbangan!

967

Saham dilihat jatuh pada hari Khamis, meningkatkan kerugian sepanjang minggu ini, ketika hasil bon meroket ke paras tertinggi dalam beberapa tahun berikutan rancangan Federal Reserve untuk mengekalkan kadar faedah pada tahap yang lebih tinggi untuk jangka masa yang lebih lama.

Dow Jones Industrial Average jatuh 187 mata atau 0.6%. S&P 500 merosot 0.7%, dan Nasdaq Composite turun sebanyak 0.8%. Hasil bon Treasury 10 tahun mencecah 4.48%, yang merupakan yang tertinggi dalam lebih dari 15 tahun, dengan pendorong terkini adalah data tuntutan pengangguran mingguan yang menunjukkan pasaran buruh yang masih kukuh yang boleh mendorong Fed untuk terus meningkatkan kadar faedah. Tuntutan pengangguran mingguan berkurangan sebanyak 20,000 kepada 201,000 untuk minggu yang berakhir pada 16 Sept, jauh lebih rendah daripada 225,000 tuntutan yang dijangkakan oleh ahli ekonomi yang dipetik oleh Dow Jones. Ini adalah jumlah tuntutan pengangguran baru yang paling rendah sejak Januari.

Hasil bon 2 tahun melonjak kepada 5.19% selepas data pekerjaan pada hari Khamis, juga merupakan tahap tertinggi yang pernah dilihat sejak 2007.

Pergerakan ini meningkatkan kerugian selepas ketiga-tiga indeks itu ditutup pada paras sesi yang terendah pada hari Khamis. Federal Reserve mengumumkan bahawa ia akan mengekalkan kadar faedah namun meramalkan kenaikan kadar faedah lain sebelum akhir tahun. Bank pusat juga menunjukkan bahawa kadar potongan yang lebih sedikit tahun depan, pada dasarnya mengatakan bahawa ia perlu mengekalkan kadar faedah pada tahap yang lebih tinggi untuk jangka masa yang lebih lama kerana inflasi yang masih tinggi.

Pengerusi the Fed, Jerome Powell, memberikan komen selepas keputusan tersebut dengan menekankan beberapa halangan  dan kemampuan untuk mengmabil tindakan.

Saham teknologi telah menjadi pemimpin kerugian minggu ini ketika pelabur memikirkan semula pembelian saham yang berorientasikan pertumbuhan jika kadar faedah tetap tinggi. Tesla, Alphabet, Meta Platforms dan Nvidia adalah antara yang lebih rendah pada hari Khamis.

Syarikat pemasaran automatik Klaviyo, yang membuat penampilan pertama di pasaran awam pada hari Rabu, merosot 3% pada hari Khamis. FedEx disisi lain melawan trend negatif, naik lebih dari 6% selepas syarikat penghantaran itu melaporkan keuntungan yang diselaraskan sebanyak $4.55 bagi setiap saham dalam suku pertama fiskalnya.

Jadi Subscriber INTRADAY
Sertai bersama lebih 100,000 subscribers kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang trading dunia pasaran kewangan.


* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat