Saham Asia Terus Meningkat Selepas Kebimbangan Peluru Berpandu Korea Utara Reda

37

Dolar melonjak keluar daripada paras terendah dua tahun setengah semalam, dan saham Asia meneruskan kenaikan selepas tutup tinggi di Wall Street berikutan kebimbangan terhadap pelancaran peluru berpandu Korea Utara melepasi Jepun telah reda.

Indeks dolar yang menjadi ukuran kekuatan greenback berbanding enam matawang utama yang lain kekal stabil di paras 92.23 selepas naik semula daripada paras terendah 91.55 semalam.

Dalam kenyataan United Nations (UN) yang digubal oleh Amerika Syarikat, mengutuk ujian peluru berpandu yang dijalan oleh Korea Utara tersebut tanpa memberi ancaman baru terhadap negara terpencil itu.

Pasaran seolah-olah tidak menghiraukan kenyataan daripada Korea Utara semalam bahawa ujian tersebut merupakan langkah pertama dalam aksi ketenteraan mereka di Asia Pasifik bagi merampas kawasan US di Guam. Laporan pelancaran oleh media Korea Utara yang menyembunyikan banyak perkara menunjukkan seolah-olah ujian tersebut tidak mencapai matlamat yang diinginkan.

Pelabur kewangan mula mengalihkan perhatian mereka kepada data non-farm payroll (NFP) bulan Ogos yang bakal di laporkan pada Jumaat nanti, selepas data keyakinan pengguna US bagi bulan Ogos naik mendadak ke paras tertinggi lima bulan yang lalu berikutan pasaran buruh dan harga perumahan sedang berkembang dengan baik.

Stephen Innes, ketua perdagangan Asia Pasifik Oanda di Singapura berkata, “Peningkatan mendadak pada angka keyakinan pengguna US, serta respon Trump yang lebih lembut daripada jangkaan mungkin menjadi salah satu punca kepada pemulihan semula dolar”.

Bon 10-tahun US meningkat 0.5% kepada 2.1484 hari ini selepas jatuh ke paras terendah 9 bulan setengah yang lalu, 2.086 semalam.

Indeks saham terbesar MSCI Asia-Pasifik di luar Jepun kekal di paras 528.77. KOSPI Korea Selatan pula meningkat 0.09% manakala saham Australia AXJO susut 0.19%. Nikkei Jepun meningkat 0.54% pada pasaran Asia hari ini.

Jualan runcit Jepun meningkat perlahan pada bulan Julai, namun masih lagi mengekalkan kenaikan sembilan bulan berturut-turut, menunjukkankan trend perbelanjaan masih baik. Walau bagaimanapun, perbelanjaan isi rumah jatuh di luar jangkaan, menyebabkan timbulnya perdebatan adakah permintaan domestik akan terus mengembangkan ekonomi.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat