Saham Genetec Capai ‘Market Cap’ RM1 Bilion Setelah Catat Paras Tertinggi Terbaharu

135

Harga saham Genetec Technology Bhd meningkat 6% ke paras tertinggi sepanjang masa (ATH) di sesi dagangan Bursa Malaysia pada hari ini.

Aspek tersebut telah mendorong saham pakar automasi industri itu peroleh permodalan pasaran sebanyak RM1 bilion kerana pelabur mempertimbangkan pendedahan syarikat tersebut kepada pasaran kenderaan elektrik global (EV).

Pada pukul 10.03 pagi, saham Genetec melonjak 6.3% atau RM1.18 ke paras tertinggi RM19.90.

Ketika paras RM19.90, Genetec memperolehi permodalan pasaran sebanyak RM1.01 bilion dengan 50.62 juta saham terbitan.

Menerusi laporan yang ditulis oleh penganalisis CGS-CIMB Walter Aw dan Mohd Shanaz Noor Azam pada 28 Jun, mereka yakin dan percaya bahawa Genetec dapat memanfaatkan permintaan yang kian mendapat sambutan terhdap kenderaan EV di seluruh dunia.

Menurut penganalisis, Genetec mendakwa telah mencipta kejayaan dalam menghasilkan sistem automasi kilang pintar untuk EV, penyimpanan tenaga dan pemanduan autonomi pada tahun 2020.

Kumpulan ini juga merancang untuk melaksanakan peralihan struktur dalam industri automotif global dari enjin pembakaran dalaman ke arah EV.

Jika dilihat kepada ubjuran global EV 2021 yang diterbitkan oleh International Energy Agency (IEA) pada April 2021, stok kereta elektrik global melambung tinggi untuk catat sebanyak 10.2 juta pada tahun 2020 (43% dari tahun ke tahun).

Manakala, pasaran kereta global merundum 16% pada tahun 2020 oleh kerana kesan negatif dari pandemik Covid-19 terhadap ekonomi, penjualan kereta elektrik global meningkat 51% kepada 3.1 juta unit.

Dalam pada masa yang sama, IEA menjangkakan stok kereta elektrik global bakal mencapai 204 juta unit menjelang 2030.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat