Saham Netflix & Meta Dijual, Sudah Hilang Daya Tarikan?

689

‘Banyaknya firma jual saham Meta dan Netflix ni! Mungkin sebab laporan pendapatan tak ngamm kot.’

Pada ketika berita ini ditulis, sedang berlaku sesi penjualan saham pada sektor teknologi terutama selepas terbitnya laporan pendapatan suku pertama mereka.

Terbaharu, pemfailan pada sekuriti (SEC) Amerika Syarikat (AS) melaporkan bahawa beberapa firma dana lindungan nilai telah bertindak menjual kesemua saham pegangan mereka dalam syarikat penstriman, Netflix.

Antara firma yang bertindak menjual saham Netflix adalah Tiger Global Management, Winslow Capital Management dan Scopus Asset Management.

Difahamkan penjualan saham tersebut telah dilakukan sebelum syarikat menerbitkan laporan mengenai pengurangan jumlah pengguna Netlfix dalam sedekad pada Mac lalu.

Setakat tahun ini sahaja saham Netflix telah jatuh sebanyak 69% .

Selain itu, Meta Platform Inc Facebook turut menerima nasib yang sama apabila Hedge fund Light Street menjual sebanyak 149,025 saham syarikat tersebut yang dipegang termasuk sejumlah 7,960 saham Netflix.

Firma itu turut mengurangkan separuh pegangannya dalam Alphabet Inc Google dan menjual 10% saham Amazon.com setakat suku pertama berakhir Mac.

Dalam pada itu, Hitchwood Capital Management LP dikatakan telah menjual sejumlah 390,000 saham Meta yang dipegang sementara Dan Sundheim’s D1 Capital mengurangkan pegangan Amazonnya sebanayk 22% pada 198,443 dan Melvin Capital menjual kesemua 850,000 saham Meta.

Umumnya, pengurus dana dilihat sedang menilai semula syarikat gergasi teknologi yang suatu masa dahulu memasuki rali ekoran penularan wabak Coronavirus pada 2020 sehingga menjana penanda aras S&P 500 memuncak.

Namun, sejak sekatan dimansuhkan dikebanyakan negara di dunia, indeks S&P 500 mengalami penyusutan hampir 16% setakat tahun ini sahaja dengan indeks Russell 1000 Growth, yang lebih tertumpu kepada syarikat teknologi menjunam 25%.

Sungguhpun banyak firma bertindak menjual pegangan mereka, Farallon Capital Management dilihat menambah sejumlah 698,195 saham Meta dan Coatue Management membeli 18.2% lagi saham Meta serta 54.5% saham Netflix.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat