Saham Tesla Paling Popular Dalam Kalangan Pelabur Malaysia

704

Tesla Inc menjadi pilihan saham paling popular dalam kalangan pelabur Malaysia di salah sebuah platform perdagangan sekaligus mencatatkan peningkatan sebanyak 19% pada bulan lalu. Tambahan daripada itu, saham Tesla yang sebelum ini berada di tempat keempat telah berjaya menjuarai carta.

Semalam, saham Tesla telah ditutup dengan sebanyak 0.92% atau $ 7.02 dengan harga $ 768.21.

Walau bagaimanapun, Advanced Micro Devices (AMD) kekal menjadi saham popular pada bulan April dengan peningkatan perdagangan sebanyak 114%. Hal ini demikian kerana jangkaan para pelabur terhadap lonjakan permintaan untuk unit pemprosesan pusat (CPU) dan unit pemprosesan grafik (GPU) syarikat yang digunakan di komputer riba dan pusat data berikutan dengan perintah kawalan pergerakan yang dikuatkuasakan serta majoriti individu hanya bekerja dari rumah.

Kebanyakan individu akan menghabiskan lebih banyak masa dengan produk teknologi, sama ada menggunakan perkhidmatan streaming, e-commerce, permainan video, e-learning mahupun bekerja dari rumah.

Tambahan daripada itu, syarikat teknologi didakwa tidak terlalu terjejas akibat daripada penularan wabak coronavirus. Berdasarkan sebuah data, 9 daripada 10 saham teratas yang dilaburkan oleh rakyat Malaysia adalah syarikat teknologi pada bulan lalu.

Di samping itu, terdapat beberapa sebab mengapa saham teknologi menjadi popular dalam kalangan pelabur, iaitu syarikat-syarikat ini mempunyai model perniagaan yang berjaya atau status kewangan yang stabil lalu membolehkan mereka terus menyokong pengembangan syarikat dan operasi perniagaan.

 

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat