Saham Wall Street Ditutup Rendah Mendorong Saham Asia Dibuka Lemah – Saham Malaysia Dibuka Tinggi

59

Indeks saham Asia dibuka lemah pada hari Khamis berikutan saham di Bursa Wall Street ditutup mendatar apabila pelan pemotongan cukai itu disepakatai di US. Dalam masa yang sama, para pelabur memberi tumpuan pada keputusan monetari oleh bank pusat Jepun yang akan diumumkan nanti.

Indeks Dow Jones Industrial Average jatuh 0.11% menjadi 24.726,65. Sementara S&P 500 kehilangan 0.08% menjadi 2.679,25 dan Nasdaq Composite jatuh 0.04% menjadi 6.960,96.

Dewan Perwakilan Rakyat US yang dipimpin oleh pimpinan Republikam Ceko memberikan persetujuan akhir keatas pelan pemotongan cukai yang akan menjadi reformasi besar dalam polisi percukaian selama 30 tahun. Parlimen bersetuju dengan rang undang-undang pelan reformasi cukai US.

Indeks Jepun Nikkei 225 jatuh 0.34% pada awal sesi dagangan berikutan penantian pelabur terhadap keputusan Bank of Japan yang akan diumumkan nanti.

Di Korea Selatan, indeks Kospi, jatuh sedikit merundum apabila indeks tersebut jatuh 0.76%. Hal ini kerana kejatuhan saham teknologi blue-chips. Saham di Australia juga mencatat kejatuhan dalam pasaran Asia.

Namun bursa Malaysia mencatat peningkatan semasa sesi pembukaan kerana peningkatan belian oleh pelabur.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat