Salam 2.5%! Tersentuh Hati Bila OPR Naik ‘Mengetuk Langit’ Demi Rakyat

761

‘Tersenyum ke tidak tengok kadar tu?’

Teka-teki Kadar Dasar Semalaman (OPR) akhirnya terjawab dengan Jawatankuasa Dasar Monetari (MPC) Bank Negara Malaysia mengalukan kenaikan 25 mata asas kepada 2.5%.

Bersempena dengan lonjakan tersebut kadar siling berada pada 2.75% dan kadar lantai pada 2.25%.

Paradigma Ekonomi Global

Situasi ekonomi global dilihat berkembang, walaupun pada kadar perlahan, dengan sokongan peningkatan pasaran buruh tatkala pembukaan sepenuhnya sempadan antarabangsa merancakkan aktiviti perniagaan.

Sungguhpun begitu, tekanan inflasi kekal tinggi disebabkan lonjakan harga komoditi ekoran kekurangan bekalan rantaian global dan situasi pasaran buruh yang ketat.

Rentetan itu, bank-bank pusat dijangka terus menyesuaikan tetapan kadar monetari mereka bagi mengawal tekanan inflasi.

Melangkah ke hadapan, pertumbuhan global diramal terus diapit cabaran dengan kesan pengetatan dasar monetari serta langkah pengurusan wabak di China.

Situasi di Malaysia

Menurut BNM, inflasi utama negara berpurata pada 2.8% dan diramal akan memuncak pada suku ke-3 (3Q) 2022 sebelum menurun kemudiannya dengan jangkaan penyusutan harga komoditi global.

Selain itu, asas inflasi yang diukur dengan teras inflasi berpurata pada julat ramalan 2.0%-3.0% pada 2022 tatkala berlaku tekanan semasa wujudnya lonjakan harga.

Akan tetapi, peralihan negara ke pasca-pandemik dan langkah dasar kukuh telah menyumbang pertumbuhan semasa Q2.

Atas faktor itu, pertumbuhan akan terus meningkat dengan sokongan daripada perbelanjaan sektor swasta, keadaan pasaran buruh dan prospek pendapatan positif serta pengurangan pengangguran.

Di sisi berbeza, permintaan luar diunjurkan akan menyederhana disebabkan pertumbuhan global yang perlahan sungguhpun terdapat peningkatan dalam pasaran kewangan dan pertukaran asing global.

Kata Akhir Dari BNM

Ijmalnya, terdapat risiko penurunan kepada ekonomi domestik disebabkan pertumbuhan yang lemah serta konflik geopolitik dan gangguan rantaian bekalan.

Namun BNM tetap meletakkan unjuran positif bagi ekonomi Malaysia dan MPC akan terus melaraskan monetari secara akomodatif dan membantu pertumbuhan.

Jadi Subscriber INTRADAY
Sertai bersama lebih 100,000 subscribers kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang trading dunia pasaran kewangan.


* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat