Sebab Faktor Ini Harga Minyak Selamat Dari Susut Rendah

211

Dagangan komoditi hitam bergerak perlahan pada sesi Asia, ditekan oleh kebimbangan pasaran terhadap peningkatan kes coronavirus di India dan Jepun yang akan menjejaskan permintaan bahan bakar di Asia.

Niaga hadapan minyak mentah Amerika Syarikat diniagakan susut 20 sen pada $61.94 setong, sementara minyak mentah Brent pula turun 26 sen pada $65.17 setong.

Kebimbangan pasaran terhadap permintaan di India dan Jepun yang juga merupakan pengguna minyak ketiga dan keempat terbesar di dunia, telah menyebabkan dagangan minyak terus suram.

Situasi Covid-19 di India semakin parah, sehingga menyebabkan Amerika Syarikat menghantar bantuan bekalan perubatan untuk melawan krisis ini.

Di Jepun, keadaan darurat ketiga di Tokyo, Osaka dan dua wilayah lain telah mula dikuatkuasakan pada hari Ahad, yang mempengaruhi hampir seperempat penduduk di negara itu.

Namun begitu, pada masa yang sama, sentimen terhadap pasaran minyak turut diimbangi oleh pemulihan dalam aktiviti ekonomi yang dipamerkan oleh AS dan Eropah.

Ini menyebabkan harga minyak terbatas daripada mencatatkan penurunan lebih rendah pada awal minggu.

Pada Jumaat minggu lalu, pasaran telah diperlihatkan dengan data-data ekonomi yang menunjukkan sektor pembuatan dan perkhidmatan di AS dan Eropah merekodkan pemulihan yang lebih kuat daripada dijangkakan.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat