SEC Bakal Agihkan $40 juta Kepada Pelabur Selepas Gertakan Elon Musk

7,921

‘SEC pun goyang dengan Elon Musk, bagaimana dengan anda?’

Pengawal selia Securities and Exchange Commission (SEC) Amerika Syarikat (AS) telah meminta kebenaran hakim untuk mengagihkan US$40 juta kepada pelabur yang diperolehi daripada penyelesaian sivil pada 2018 berkaitan Elon Musk dan Tesla Inc.

Umum mengetahui bahawa peguam Musk, Alex Spiro, telah menuduh SEC ‘memungkiri janji’ dengan mendesaknya untuk membayar balik wang kepada pelabur, selain turut mendakwa bahawa pengawal selia itu cuba menghalang kebebasan bersuara anak guamnya dengan melakukan siasatan ‘tidak berkesudahan’.

Ekoran itu, SEC dalam pemfailan mahkamah meminta untuk mengagihkan pembayaran secara ‘adil dan munasabah’ yang nilainya sehingga kini sudah meningkat kepada $41.2 juta atas faedah.

Buat masa ini Spiro masih tidak mengulas mengenai tindakan SEC tersebut.

Sebagai imbasan, Musk dan Tesla masing-masing diarah membayar denda sivil $20 juta dan Musk perlu meletak jawatan sebagai pengerusi Tesla, dalam usaha untuk menyelesaikan dakwaan SEC yang mendakwa dirinya telah menipu pelabur pada 7 Ogos 2018, dengan tweet beliau yang ‘membiayai dijamin’ bagi mengambil alih syarikat kereta elektriknya secara peribadi.

Kemudian sebagai respon, Musk menyatakan SEC sengaja ‘menggunakan’ perintah tersebut untuk menyekat hak bersuaranya sebagai hukuman kepada kelantangan bersuaranya terhadap kerajaan.

Sehubungan dengan itu, Musk secara rasmi meminta untuk menamatkan perintah itu sambil menambah bahawa dia berasa tertekan untuk menerimanya.

Dalam satu kenyataan, Musk berkata dia tidak berbohong kepada pemegang saham dan menandatangani perintah persetujuan tersebut bagi memastikan kelangsungan Tesla.

Hakim daerah Manhattan AS, alison Nathan telah menguatkuasakan dekri tersebut dan perlu meluluskan pelan pengedaran SEC.

Tweet Musk menyatakan bahawa pembayaran akan diberikan kepada pelabur Tesla dalam masa 1 ke 2 hari.

SEC memfailkan rancangan yang dicadangkan 10 jam selepas Musk meminta untuk membatalkan dekri persetujuan.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat