Selepas Celsius Bankrap, Adakah Pelanggan Akan Dapat Dana Mereka Semula?

95

Syarikat pemberi pinjaman mata wang kripto Celsius dilaporkan telah memfailkan bankrap pada Julai berikutan pasaran kripto secara tiba-tiba mengalami kejatuhan drastik sekali gus akibatkan kekurangan liquidity.

Namun, para pelabur mula meluahkan kemarahannya terhadap syarikat tersebut susulan melakukan banyak penipuan yang menyebabkan kebanyakan pelanggannya mengalami sejumlah kerugian besar.

Hal ini berikutan kerana beribu-ribu pemegang pinjaman mempunyai $812 juta dalam cagaran, tetapi Celsius gagal memulangkan cagarannya sungguhpun pelanggan telah membayar balik pinjaman masing-masing.

Rentetan itu, syarikat tersebut berusaha memikirkan pelbagai alternatif untuk mengembalikan semula dana kepada pelanggannya yang sudah kehilangan kepercayaan terhadap Celsius.

Antara tindakannya adalah menjual platfrom penjagaan asetnya yang dinamakan GK8 kepada Galaxy Digital agar Celsius mempunyai peluang untuk membangun kembali selepas peristiwa pahit dihadapi mereka.

Oleh demikian, hasil yang dibuat oleh Celsius melalui kaedah berikut haruslah digunakan untuk membayar yuran guaman, tegas David Adler, seorang peguam di McCarter & English yang mewakili Celsius tetapi malangnya syarikatnya kini sudah muflis.

Tambahnya lagi, pemikiran beliau masih berteka-teki mengenai siapakah individu layak yang berhak menerima wang daripada hasil GK8 tersebut.

Persolan itu ditimbulkan ekoran Adler merupakan antara kumpulan peminjam Celsius yang memiliki aset digital bernilai $100 juta berbanding individu lain yang mempunyai nilai bawah daripada itu.

Keseluruhan penjelasan di atas difahamkan adalah peristiwa sama seperti krisis FTX, di mana Ketua Pegawai Eksekutif (CEO) FTX, Sam Bankman-Fried menyatakan bahawa syarikatnya terjamin dan selamat namun sebaliknya berlaku.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat