Selepas Facebook, Kali Ini Rusia Bakal Sekat YouTube Pula!

5,857

‘Mu dok kenal bare! Rusia beri amaran kepada Youtube.’

YouTube yang beroperasi di bawah Google milik Alphabet Inc di ambang sekatan oleh kerajaan Rusia selepas ia didapati menjadi ‘jelaga’ kepada ketegangan krisis perang Rusia-Ukraine.

Umum mengetahui bahawa Google telah menghentikan perniagaan pengiklanannya di Rusia namun masih mengekalkan perkhidmatan popular lain iaitu YouTube.

Walau bagimanapun, selepas tindakan YouTube yang mengharamkan 1 saluran ketenteraan milik Rusia, 7 hari selepas pihak Kremlin melabelkan penceborohan ke atas Ukraine sebagai ‘misi pembebasan’, ia boleh menjadi penyebab kepada sekatan penggunaannya di negara itu.

Jurucakap YouTube menyatakan pengharaman tersebut telah dibuat berdasarkan polisi yang melarang kandungan menafikan, meminimumkan atau meremehkan peristiwa ganas yang didokumentasikan dengan baik termasuk pencerobohan ke atas Ukraine.

Sebagai makluman, sejak pencerobohan tersebut berlaku, Presiden Rusia Vladimir Putin telah bertindak untuk menapis dan menyekat akhbar bebas di negara itu dalam usahanya untuk mengawal maklumat tentang perang, disamping menghukum rakyat yang menentang naratif kerajaan.

Pada Isnin lalu, Rusia telah mengenakan sekatan terhadap Facebook dan Instagram milik Meta Platfroms Inc dan memanggilnya sebagai ‘pertubuhan ekstremis’.

Penggunaan Twitter di negara tersbut juga sudah dihadkan.

Putin juga dilihat sedang memburukkan media sosial buatan Amerika Syarikat (AS) dengan melabelnya sebagai ancaman kepada masyarakat Rusia.

Jurucakap Google masih tidak memberi kenyataan lanjut mengenai perkara ini.

Dalam pada itu, Google dilihat sedang perlahan-lahan cuba membawa para pekerjanya keluar dari Rusia ekoran kerana kontrak perjanjian yang telah dipersetujui tidak membenarkan ia menutup pejabatnya di negara itu.

Berbalik kepada sekatan oleh Google, Kent Walker, ketua pegawai undang-undang Google menyatakan bahawa mereka telah menghentikan perniagaan iklannya namun meneruskan perkhidmatan lain seperti search dan map bagi ‘memberi akses informasi global kepada pengguna’.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat