Sentimen Berisiko Pada Data Ekonomi China Menekan Harga Pada Dagangan USD/JPY Hari Ini

416

Matawang Yen pada dagangan hari ini mengukuh berbanding dolar USD setelah data ekonomi China yang dikeluarkan pada sesi Asia mencatatkan bacaan yang lemah sekalikgus menimbulkan kebimbangan terhadap pasaran kewangan.

Yen sebagai matawang berstatus safe-haven kembali mendapat permintaan dalam pasaran apabila sentimen pasaran dilihat berisiko. Sentimen sebegini dalam pasaran akan menggerakkan dagangan Yen berikutan pasaran di Jepun yang ditutup pada minggu ini akan membuatkan dagangan Yen agak berisiko ekoran faktor kecairan yang rendah. Pelabur juga gelisah akan terjadinya situasi flash crash seperti yang berlaku pada awal Januari lalu.

Pergerakan harga pada pasangan matawang USD/JPY pada hari ini dilihat membuat penurunan setelah Yen memberikan tekanan terhadap dagangan dolar Amerika.

USD juga dijangka akan diniagakan berhati-hati berikutan dua data tumpuan utama pada minggu ini iaitu keputusan mesyuarat FOMC dan juga laporan pekerjaan NFP di Amerika Syarikat pada Khamis dan Jumaat.

Intonasi dovish oleh kenyataan bank pusat serta laporan pekerjaan yang merosot bakal merencatkan lagi prestasi dagangan USD dalam pasaran semasa. Namun dengan data GDP yang kukuh serta kadar inflasi yang baik berkemungkinan akan menyokong keputusan yang lebih positif oleh Federal Reserve.

Dagangan pada chart USD/JPY hari ini menunjukkan penurunan sejak awal sesi Asia dibuka di mana harga terus turun dari paras Magic Pivot 111.697 pada indicator Moshed Magic Line hari ini dan terus melepasi paras support 111.490 (MagicS1).

Bersambung pada awal sesi pasaran Eropah, harga berjaya melepasi penurunan pada paras support 111.400 sebelum menuju ke paras support 111.330 (MagicS2).

Jika momentum penurunan harga terus dikekalkan, harga mampu mencecah penurunan sehingga ke paras sekitar 110.900 untuk harga menguji zon support untuk bulan ini pada chart USD/JPY. Penurunan tersebut akan mencatatkan sekitar 80 pips pergerakan harga sejak dagangan Asia hari ini bermula.

Namun, jika harga kembali pantul membuat kenaikan semula, paras 111.800 dilihat sebagai paras tumpuan yang akan diuji harga di mana paras tersebut dilihat berada pada zon SBR (support become resistance) sebelum ini.

Kenaikan lebih tinggi mengatasi zon tersebut berkemungkinan akan menuju ke paras resistance sekitar 112.224 (MagicR3) pada indicator Moshed Magic Line hari ini.

Lihat gambar chart pasangan matawang USD/JPY di bawah untuk rujukan teknikal analisis anda. Perhatikan paras support dan resistance pada indicator Moshed Magic Line untuk membantu anda mengawal risiko dalam dagangan harian.

Paras support: 111.490, 111.330, 111.123.
Paras resistance: 111.857, 112.064, 112.224.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat