Sentimen Pasaran Kekal Berisiko, Sterling Lemah Pada Dagangan Penghujung Minggu Ini

425

Pound Sterling pada dagangan semalam mula menunjukkan sedikit penurunan dipercayai berlaku aktiviti pengambilan keuntungan oleh para pelabur untuk dagangan matawang tersebut yang kebiasaannya terjadi pada setiap penghujung bulan bagi pelabur memulakan dagangan untuk bulan yang baru pula.

Sterling pada minggu ini telah mencapai paras ketinggian bulanan yang baru selepas Perdana Menteri Britain, Theresa May menawarkan para penggubal undang-undang untuk memilih undian menyokong penangguhan Brexit jika PM May tidak mendapat sokongan perjanjian tersebut.

Parti Buruh berkata pada minggu ini mereka akan menyokong referendum Brexit yang baru selepas kalah di Parlimen dan cadangan alternatif untuk meninggalkan Kesatuan Eropah.

Dolar USD pula menunjukkan pergerakan yang positif sejak dagangan semalam dab berjaya mencecah ke paras tertinggi 10 minggu berbanding Yen berikutan peningkatan pada hasil perbendaharaan Amerika Syarikat selepas data keluaran dalam negeri kasar (GDP) yang dikeluarkan semalam mengatasi angka jangkaan penurunan.

Data GDP Amerika Syarikat mencatatkan peningkatan 2.6% untuk bacaan suku tahun keempat lebih tinggi daripada jangkaan 2.3% pasaran.

Reaksi yang kuat terhadap data GDP tersebut melihatkan pasaran semasa lebih menumpukan faktor fundamental berbanding faktor geopolitik.

Sentimen semasa dalam pasaran minggu ini dihiasi oleh pelbagai isu geopolitik melibatkan perang India-Pakistan, persidangan antara Presiden Donald Trump dan pemimpin Korea Utara, Kim Jong Un yang berakhir tanpa sebarang perjanjian, dan banyak lagi isu lain. Kesemua isu yang berlaku perlu diberi perhatian dan memberi impak terhadap pergerakan harga dalam pasaran.

Matawang Euro masih didagangkan berisiko ekoran kebimbangan terhadap pertumbuhan ekonomi pada zon Eropah. Data-data ekonoi yang dikeluarkan petang semalam dilihat bercampur-campur dan masih gagal untuk menyokong pengukuhan Euro sepenuhnya.

Matawang komoditi dolar AUD pula mengalami kejatuhan semalam selepas terkesan oleh data perkilangan di China yang mengecewakan di samping menerima tempias daripada faktor sentimen pasaran semasa yang kembali berisiko.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat