Apa Dah Jadi – US Dolar Kembali Dapatkan Momentum?

1,407

US dolar kembali stabil setelah mencatat paras dagangan terendah dua minggu pada hari Isnin. US dolar sedang dalam proses untuk pulih dari penyusutan pada hari Jumaat berikutan komen Pengerusi The Fed, Jerome Powell yang ditafsirkan sebagai dovish.

US dolar telah mengalami peratusan penyusutan harian terbesar bulan Ogos pada hari Jumaat setelah Powell memaklumkan bahawa pengurangan pembelian bon dapat dimulakan pada tahun ini walaupun bank pusat belum tergesa-gesa untuk menaikkan suku bunga.

Indeks US dolar yang mengukur matawang US dolar berbanding matawang utama catat paras terendah dua minggu pada 92.595 sebelum mengukuh sikit dengan didagangkan pada paras 92.675.

Menurut penganalisis pasaran OANDA di New York, berpendapat bahawa pasaran masih lagi cuba untuk mencerna ucapan ‘tapering’ Powell dan hal ini tergambar dalam pergerakan carta pasaran dengan hasil perbendaharaan belum catat peningkatan yang ketara. Pasaran beri tumpuan pada data inflasi dan pasaran pekerjaan.

Pada minggu ini, pemain pasaran memberi tumpuan mereka pada laporan NFP yang akan dikeluarkan pada hari Jumaat. Data ini akan memberi lebih banyak indikasi mengenai langkah susulan the Fed.

Pasaran menjangkakan NFP akan catat peningkatan sebanyak 750,000 pada bulan Ogos, dengan kadar pengangguran diramalkan menurun kepada 5.2% dari 5.4%. Data lain turut menjadi perhatian ialah data inflasi Eropah dan data sektor pembuatan A.S.

Disisi lain, matawang Euro mengukuh 0.06% kepada $ 1.1799 setelah mencapai paras tertinggi dalam lebih dari tiga minggu pada 1.181. Matawang yen Jepun melemah 0.03% berbanding US dolar pada 109.90 per dolar.

Keseluruhan perdagangan di Eropah sedikit suram berikuitan cuti umum di Britain.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat