Sentimen Semasa Masih Berisiko Terhadap Dollar USD, Bagaimana Pula Matawang Komoditi?

589

Matawang dollar USD didagangkan lemah berbanding matawang-matawang utama yang lain untuk empat sesi berturut-turut pada Selasa berikutan faktor kebimbangan pelabur terhadap jangkaan bahawa Federal Reserve berkemungkinan tidak akan menaikkan kadar faedah pada tahun ini ekoran ketidaktentuan ekonomi di Amerika Syarikat. Pengerusi FED, Jerome Powell pada Jumaat dalam kenyataannya menjelaskan bahawa bank pusat belum berada pada landasan yang tepat untuk meneruskan pelaksaan kenaikan kadar dan ini memberi tanggapan yang negatif oleh pasaran terhadap keputusan pada mesyuarat FOMC minggu ini.

Matawang EURO pula menunjukkan pengukuhan nilainya pada dagangan semalam walaupun dilaporkan berlaku bantahan baru di Perancis dan Hungary. Pergolakan yang berlaku itu bukan sahaja menimbulkan kebimbangan politik dan sosial, malah ia turut menghalang situasi pemulihan di Perancis seterusnya akan menjejaskan pertumbuhan pada zon Eropah secara keseluruhannya. Pelabur akan memberi tumpuan pula pada data pengeluaran industri di Jerman serta data imbangan dagangan di Perancis pada petang ini.

Beralih pada perkembangan di Britain, dua minggu yang akan datang akan menjadi tempoh yang begitu penting bukan sahaja kepada rundingan Brexit, malah kesan terhadap ekonomi dan juga matawang Sterling. Parlimen akan memulakan perdebatan terhadap pelan Brexit Theresa May pada Khamis dan undian akan dijalankan pada minggu berikutnya. Jika Perdana Menteri Theresa May gagal memenangi sokongan yang diperlukan beliau, Britain bakal meninggalkan Kesatuan Eropah tanpa sebarang perjanjian. Beberapa data utama ekonomi Britain bakal dikeluarkan pada minggu ini namun tumpuan utama akan lebih terarah kepada isu Brexit.

Perkembangan pada matawang komoditi, dollar CAD mengukuh dengan kombinasi faktor kenaikan harga minyak mentah, laporan data IVEY PMI yang kukuh serta sentimen pasaran yang kembali pulih membantu melonjakkan kembali Loonie dalam pasaran semasa. Malam nanti pasaran akan memberi perhatian pula terhadap data imbangan dagangan di Kanada pada jam 9.30 malam.

Manakala, bagi matawang dollar AUD pula, laporan aktiviti perkilangan di Australia menguncup untuk pertama kali dalam tempoh dua tahun untuk bulan Disember. Tambahan lagi, data imbangan dagangan Australia yang dikeluarkan pagi ini turut mencatatkan angka yang menurun. Tumpuan turut terarah kepada perkembangan rundingan dagang Amerika Syarikat dan China yang terbaru minggu ini yang akan memberi kesan terhadap dollar AUD dan juga NZD di mana jangkaan awal pasaran terhadap rundingan ini adalah positif.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat