Seorang Lagi Lelaki Kulit Hitam Jadi Mangsa Keganasan Polis AS!

639

Sebelum ini, seorang lelaki kulit hitam yang dikenali sebagai George Floyd telah dibunuh oleh anggota polis Amerika Syarikat di Minneapolis, Minnesota pada 25 Mei yang lalu. Berikutan dengan kejadian tersebut, rakyat negara berkenaan telah pun menzahirkan ketidakpuasan hati serta menimbulkan kekacauan di seluruh Amerika Syarikat hingga Presiden Donald Trump mengugut untuk menggunakan kuasa ketenteraan bagi meredakan situasi itu.

Terkini, seorang lagi lelaki kulit hitam didakwa mengalami nasib yang sama. Rayshard Brooks yang berumur 27 tahun itu dikhabarkan telah ditembak oleh anggota polis di Atlanda pada Jumaat yang lalu. Sehubungan dengan itu, anggota polis berkenaan yang dikenali sebagai Garrett Rolfe telah pun diberhentikan. Bukan itu sahaja! Datuk Bandar Atlanda turut membuat pengumuman bahawa Ketua Polis, Erika Shields bertindak untuk melepaskan jawatannya.

Tragedi tragis ini dikatakan berpunca daripada sebuah aduan yang dikemukakan. Menurut aduan tersebut, Brooks dikhabarkan tidur di dalam kereta dan menghalang laluan di salah sebuah restoran yang dikenali sebagai Wendy’s.

Berdasarkan siasatan yang dijalankan, pemuda tersebut telah menjalani sebuah pemeriksaan dan didakwa mabuk. Oleh yang demikian, seorang anggota polis cuba menahannya dengan menggunakan pistol renjatan elektrik. Walau bagaimanapun, pistol tersebut telah dirampas oleh Brooks dan cuba untuk melarikan diri. Seterusnya, beliau cuba untuk menembak salah seorang anggota polis dengan menggunakan pistol tersebut. Malangnya, sebuah das tembakan telah pun dilepaskan terhadap Brooks.

Setelah itu, beliau dibawa ke hospital dan dilaporkan meninggal dunia selepas menjalani pembedahan.

Berdasarkan sebuah kenyataan yang dikeluarkan oleh Atlanta Journal-Constitution, Peguam Daerah Fulton, Paul Howard, mereka sedang mempertimbangkan kes itu. Jika perlu, Garrett Rolfe akan disabitkan dengan dakwaan jenayah pada minggu ini.

Di samping itu, Ahli Kongres South Carolina, James Clyburn yang juga berbanga Afrika-Amerika menegaskan bahawa kes berkenaan adalah satu pembunuhan.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat