Setimen Pasaran – Ketidakpastian Dalam Perjanjian Perdagangan Mengheret Matawang US Dolar Susut!

387

Matawang US dolar menyusut pada hari Isnin selepas CNBC melaporkan bahawa pegawai China semakin pesimis bahawa perjanjian perdagangan akan ditandatangani.

Laporan tersebut menukilkan sumber kerajaan China bahawa peniliaian masa hadapan kelihatan suram berikutan keengganan Presiden A.S Donald Trump berkeras tidak mahu menghapuskan Tarif.

Pada awal bulan Oktober, pihak Amerika Syarikat dan China telah bersetuju unutk beriltizam dalam menjayakan perjanjian perdagangan “fasa pertama”. China telah mendesak agar tarif tambahan yang dikenakan ke atas barangan kedua belah pihak dihapuskan. Menurut jurucakap Menteri Perdagangan China, Gao Feng pada awal bulan ini bahawa A.S dan China telah bersetuju dan sepakat dalam menjadikan penghapusan tarif sebahagian daripada butiran perjanjian fasa pertama.

Walaubagaimanapun, pada minggu lepas Trump menyatakan bahawa beliau tidak bersetuju menghapus tarif yang dikenakan ke atas barangan China. Kenyataan ini bertentangan dengan kenyataan yang dikeluarkan oleh China sehingga mengurangkan harapan pasaran bahawa konflik perdagangan akan dapat diselesaikan.

Indeks US dolar yang mengukur dolar greenback berbanding enam matawang utama didagangkan susut sebanyak 0.2% pada paras 97.700 setakat jam 11.45 p.m.
Matawang safe haven yen pula mencatat pengukuhan berbanding US dolar dengan USD/JPY jatuh sebanyak 0.1% kepada 108.59.

Matawang Sterling terus meningkat sebanyak 0.4% pada awal dagangan selepas terdapat soal selidik yang menyokong bahawa parti Konservatif akan memenangi pilihan raya.

Matawang GBP mengukuh sebanyak 0.4% kepada paras 1.2953 berbanding US dolar manakala matawang Euro kukuh sebanyak 0.2% berbanding US dolar.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat