Siapakah Satoshi Nakamoto? Identiti Misteri Di Sebalik Kemunculan Bitcoin!

1,447

Beberapa tahun telah pun berlalu, identiti individu yang bernama Satoshi Nakamoto yang dikaitkan dengan kemunculan Bitcoin masih menjadi misteri. Namanya muncul daripada kertas, forum dan emel tentang Bitcoin yang kebanyakan didapati secara atas talian.

Selain itu, tiada siapa dikhabarkan bekerja dan bertemu dengannya. Apa yang mengejutkan ialah Satoshi Nakamoto didakwa telah hilang pada 2011 kerana tiada lagi posting di forum atau emel yang ditulis olehnya.

Walau bagaimanapun, beliau dikatakan memiliki 1 juta Bitcoin dan jumlah pendapatan yang direkodkan ialah sebanyak $10.5 bilion!

Justeru itu, terdapat desas-desus yang menyatakan bahawa nilai Bitcoin akan jatuh merudum jika Satoshi menjual keseluruhan bekalannya.

Bukan itu sahaja! Beberapa orang pakar mendakwa bahawa Bitcon sebenarnya masih belum disiapkan tetapi telah dikeluarkan lebih awal! Tambahan daripada itu, mereka mendedahkan bahawa kertas putih Bitcoin dan banyak penulisan atas talian milik Satoshi yang memberikan kesan kepada matawang kripto tersebut merupakan percubaan atau prototaip bagi mencipta versi Bitcoin yang lebih baik.

Hal ini demikian kerana Satoshi masih sedang melakukan banyak perubahan terhadap matawang tersebut setelah pelancarannya.

Tahukah anda bahawa Bitcoin sekarang telah diubahsuai dan berbeza daripada versi awal?

Selepas kehilangan Nakamoto, munculnya komuniti Bitcoin yang dikhabarkan cuba untuk mengatasi masalah rangkaian yang berkaitan dengan kelajuan, keselamatan dan isu pengimbasan matawang berkenaan. Rentetan daripada itu, satu perselisihan telah berlaku antara SegWitx2 dan Lightning Network.

Disebabkan oleh perselisihan tersebut, Bitcoin telah berpecah menjadi Bitcoin dan Bitcoin Cash yang mempunyai blok lebih besar serta dapat memproses lebih banyak transaksi dalam satu masa.

Persoalannya, siapakah Satoshi Nakamoto?

Individu berkenaan didakwa berasal dari Jepun dan dilahirkan pada 5 April 1975, kini berusia 45 tahun. Walaupun berasal dari Jepun, ramai yang mempercayai bahawa beliau mempunyai latar belakang yang lain kerana kemahiran Bahasa Inggerisnya yang sangat baik dan tiada satu pun dokumen yang ditulis dalam Bahasa Jepun.

Tetapi, segelintir individu mendakwa bahawa beliau berkemungkinan kacukan Amerika Jepun. Selain itu, ada yang beranggapan bahawa nama Satoshi Nakamoto adalah nama samaran bagi individu tersebut kerana tidak mahu mendedahkan indentiti sebenar dan berpegang kepada prinsip privasi.

Menjadi persoalan, adakah sebenarnya individu ini wujud atau tidak?

Waktu terus berlalu, Satoshi Nakamoto kekal menjadi satu misteri terbesar dalam dunia matawang kripto.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat