Situasi Politik Semasa Burukkan Lagi Prestasi Wall Street

241

Wall Street masih meneruskan momentum lemah apabila masing-masing menamatkan sesi dagangan menunjukkan penurunan meskipun pada awalnya pergerakan dilihat agak memberangsangkan. Pergolakan politik serta perang dagangan masih lagi mempengaruhi sentimen pasaran.

Indeks Dow Jones bermula baik pada pembukaan sesi dagangan namun gagal mengekalkan momentum dan menamatkan sesi dagangan pada paras 26,807.77 mata, turun 142.22 mata. Nasib sama menimpa S&P 500 yang jatuh 25.18 mata kepada 2,966.60 mata dan Nasdaq yang merudum 118.83 mata untuk berada pada paras 7,993.63 mata.

Jurucakap Dewan Negara, Nancy Pelosi dijangka akan mengumumkan siasatan rasmi ke atas Presiden Amerika Syarikat Donald Trump mengenai kes Ukraine. Langkah itu dibuat selepas Trump berjanji untuk melampirkan transkrip panggilan telefonnya bersama Presiden Ukraine yang mencetuskan persoalan sama ada pihak pentadbiran cuba membuli negara Eropah Timur untuk menyiasat bekas Naib Presiden AS Joe Biden dan anaknya, Hunter Biden.

Pasaran saham mula menunjukkan penjualan secara besar-besaran selepas ucapan Trump di Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) di mana beliau menyeru agar perdagangan dibuat secara adil dan saksama dan menegaskan pandangannya terhadap China masih kekal negatif kerana beliau merasakan China sedang mempermainkan sistem, mencuri harta intelek dan memanipulasi matawang.

Dalam pada itu, indeks keyakinan pengguna untuk bulan September jatuh kepada 125.1, jauh lebih rendah daripada jangkaan pakar ekonomi yang meletakkan sasaran 133.5. Laporan itu jelas menunjukkan bahawa rakyat AS semakin terkesan akibat perang dagangan yang melanda. Perbelanjaan daripada pengguna merupakan tulang belakang kepada ekonomi negara.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat