Tahukah Bahawa Anda Boleh Melabur Untuk Bond Patuh Syariah Di Malaysia?

2,132

Adakah anda tahu bahawa terdapat bond patuh syariah di Malaysia? Bahkan ianya juga digunakan di negara-negara luar seperti Bahrain, United Kingdom, Hong Kong dan banyak lagi.

Bond patuh syariah ini dikenali sebagai sukuk. Apakah yang dimaksudkan oleh sukuk?

Sukuk merupakan perkataan dari bahasa Arab yang bermaksud sijil kewangan dan ianya adalah bond patuh syariah.

Menurut Accounting And Auditing Organization For Islamic Financial Instituations (AAOIFI), sukuk ialah sekuriti yang mewakili kepentingan individu dalam portfolio aset sedia ada atau masa depan.

Selain itu, ianya adalah alternatif kepada bond konvensional dan tidak melibatkan apa-apa kadar faedah serta transaksi yang bertentangan dengan Islam seperti perjudian, arak, atau sebagainya.

Tambahan daripada itu, sukuk diniagakan dengan pembayaran keuntungan, tanpa kadar faedah dan melibatkan aset yang wujud dalam pelaburan. Contohnya, sekuriti sukuk mewakili pemilikan daripada sebahagian daripada aset yang dibina oleh syarikat pelaburan. Jadi, para pemilik sukuk dapat menggumpulkan untung daripada aset berkenaan seperti sewa.

Di samping itu, terdapat beberapa perbezaan antara sukuk dan bond. Antaranya ialah:

1. Sukuk melibatkan pemilikan aset manakala bond melibatkan transaksi hutang.

2. Keuntungan dalam sukuk adalah berdasarkan keuntungan yang diperolehi berdasarkan aset manakala keuntungan bond adalah berdasarkan kadar faedah.

3. Sukuk adalah pelaburan patuh syariah manakala bond melibatkan kadar faedah dan boleh membiayai perniagaan yang tidak patuh syariah.

4. Penilaian sukuk adalah berdasarkan nilai aset manakala harga bon majotirinya ditentukan oleh credit rating.

Bukan itu sahaja! Sukuk turut terdiri daripada pelbagai jenis seperti mudarabah, ijarah, musyarakah, dan sebagainya.

Menurut laporan State Of The Global Islamic Economy pada tahun 2017, sebanyak $2.004 trilion aset telah diuruskan dengan alternatif patuh syariah. Pada tahun 2014 jumlah sukuk yang dicatatkan ialah $342 bilion iaitu terdiri daripada 2,354 sukuk yang dikeluarkan.

Kesimpulannya, pelaburan sukuk merupakan antara pelaburan ideal bagi para pelabur yang memerlukan pulangan tetap dengan risiko yang rendah serta patuh syariah.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat