Tawaran UBS-Credit Suisse Gagal Menuntaskan Krisis Perbankan? Adakah BTC Bakal Meroket Ke Paras $30K

342

Harga Bitcoin kian mencatat pengukuhan, manakala saham dan bon bank jatuh pada hari Isnin apabila pengambilalihan Credit Suisse oleh UBS Group AG gagal menenangkan ketakutan pelabur, dengan krisis perbankan yang semakin mendalam. Kumpulan UBS memperoleh syarikat yang sakit pada diskaun 60% untuk $3.25 bilion, sebagai sebahagian daripada ordinan kecemasan dan untuk mengelakkan ketidakstabilan kewangan.

Walaupun perjanjian dan usaha bersama oleh bank pusat termasuk A.S. Fed, ECB, BoE, dan Swiss National Bank untuk meningkatkan kecairan dolar AS dalam pasaran global, saham bank tetap jatuh semula.

Saham UBS jatuh lebih 7% manakala Credit Suisse menjunam lebih 60% pada 20 Mac. Saham bank lain termasuk HSBC, ING Groep, Societe Generale, Deutsche Bank, Commerzbank dan BNP Paribas juga jatuh mendadak. Saham penjejakan indeks Bank STOXX bagi 600 bank Eropah jatuh hampir 3%.

“Seminggu boleh menjadi masa yang sangat lama dalam pasaran kewangan. UBS memperoleh Credit Suisse untuk 3 bilion franc seminggu yang lalu kelihatan seperti perjanjian yang hebat. Namun begitu sekarang kedudukannya kurang jelas”, kata Johann Scholtz, seorang penganalisis di Morningstar.

Sebilangan penganalisis pasaran menjangkakan harga bitcoin akan meneruskan lonjakan berikutan krisis perbankan semakin mendalam. Penutupan Silvergate, Silicon Valley Bank dan Signature bank oleh pengawal selia telah menyebabkan ketidakstabilan dalam pasaran global. Akibatnya, harga Bitcoin dan Emas meningkat secara besar-besaran.

Harga Bitcoin dan Ethereum kini didagangkan di atas $28,000 dan $1800, masing-masing. Harga BTC naik 4% dalam 24 jam terakhir, dengan 24 jam terendah dan tinggi masing-masing $27,196 dan $28,527. Sementara itu, harga ETH stabil dan didagangkan secara mengiring dalam 24 jam terakhir.

Penganalisis popular Michael van de Poppe meramalkan penurunan harga BTC kerana pedagang akan mengambil keuntungan berhampiran paras rintangan pada $28.3K. Pegangan melebihi $27,700 adalah penting untuk harga BTC mencecah $30K minggu ini.

Penganalisis Crypto Ali Martinez mendedahkan bahawa TD Sequential menunjukkan isyarat jual untuk Bitcoin dalam carta harian. Ia menjangkakan pembetulan dalam jangka pendek dan mungkin menolak harga BTC di bawah sokongan $27,000, mencetuskan penurunan kepada $26,000-$25,300. Bitcoin mesti didagangkan melebihi $28,200 untuk terus melonjak kepada $29,600 minggu ini.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat