Tengku Zafrul Bagi ‘Greenlight’ Individu Buka Akaun ‘Offshore’

2,046

Menteri Kewangan, Datuk Seri Tengku Zafrul Abdul Aziz mengatakan mana-mana individu dibenarkan untuk membuka akaun dengan bank berlesen termasuk akaun luar pesisir (offshore).

Bagaimanapun, mereka perlu melalui proses kelulusan yang tertakluk di bawah Akta Pencegahan Penggubahan Wang Haram dan Pencegahan Pembiayaan Keganasan 2001 (AMLATFA 2001).

Kenyataan itu dibuat bagi menjawab kepada ahli parlimen Bagan, Lim Guan Eng yang meminta penjelasan berikutan pendedahan ‘Pandora Papers’ baru-baru ini bahawa bertrilion ringgit telah dimasukkan ke dalam akaun bank luar pesisir.

Pandora Papers ini mendedahkan ratusan pemimpin dunia, ahli politik, hartawan, selebriti, pengedar dadah, ahli keluarga diraja dan pemimpin agama telah menyembunyikan aset mereka dalam pelbagai cara sepanjang 25 tahun lalu.

Tengku Zafrul juga memaklumkan bahawa sektor kewangan Malaysia kini diselia oleh Bank Negara Malaysia (BNM) melalui Akta Perkhidmatan Kewangan 2013 (Akta 758) dan Akta Perkhidmatan Kewangan Islam 2013 (Akta 759).

Sementara aktiviti kewangan luar pesisir pula dikawal selia Labuan Perkhidmatan Kewangan Luar Pesisir Labuan) melalui Akta Perkhidmatan Kewangan dan Sekuriti Labuan 2010 (Akta 704) serta Akta Perkhidmatan Kewangan dan Sekuriti Islam Labuan 2010.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat