Tepati Sasaran, USD/JPY Terus Utuh Catat Peningkatan Agresif

505

Pengukuhan US dolar terus menyokong harga pada carta pasangan matawang USD/JPY untuk terbang tinggi dan kembali menguji zon rintangan yang direkodkan pada awal dagangan Julai sekitar 111.640.

Manakala pengaruh yang dilontarkan daripada kenyataan Bank of Japan (BOJ) yang mengekalkan pelonggaran polisi dengan menetapkan kadar faedah tidak berubah di tahap -0.10%, telah mendorong mata wang yen kekal bergerak lemah.

Susulan aspek berkenaan, secara tidak langsung telah memacu harga pada carta USD/JPY untuk mempamerkan rentak ‘extreme’ dengan mencatatkan lonjakan melebihi 250 pips!

Pelabur terus menantikan pergerakan selanjutnya yang akan terjadi bagi menentukan ke mana hala tuju yang bakal digapai sama ada bakal meningkat lebih tinggi atau bakal membuat reversal.

Menepati jangkaan penganalisis, harga nampaknya kembali menguji ‘benteng’ yang sukar ditembusi pada Julai lalu sekitar paras 111.640.

Namun jikalau zon itu masih utuh, besar kemungkinan pergerakan harga akan sedikit menyusut ke zon RBS (resistance become support) 110.800 bagi membuat HL (higher low) terbaharu.

Sekiranya zon RBS 110.800 tidak berdaya untuk membantu lonjakan semula, harga dijangka bakal menembusi zon itu lalu menguji zon RBS seterusnya pada 110.100 untuk memberi isyarat downtrend.

Kenaikan melepasi zon rintangan 111.640 akan merangsang pergerakan harga pada carta USD/JPY bagi menuju ke zon berikutnya untuk diuji sekitar 112.200.

Zon 112.200 juga adalah paras yang paling kuat untuk ditembusi sejak 19 bulan yang lalu dan sekiranya harga berjaya menguji dan melepasi paras tersebut, harga bakal mencipta paras tertinggi terbaharu 2 tahun.

Lihat gambar carta harga pasangan mata wang USD/JPY di bawah untuk rujukan analisis teknikal anda.

Carta yang dipaparkan di atas menggunakan platform SaracenMarkets, buka akaun trading anda di SaracenMarkets hari ini. – KLIK DI SINI – MULA TRADE SEKARANG

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat