Tergempar! Bacaan Inflasi Bulan Julai Berkembang Pada Kadar Yang Perlahan Dari Jangkaan!

711

Pasaran saham niaga hadapan Amerika Syarikat (A.S) dilaporkan catat keuntungan pada pagi Rabu selepas bacaan inflasi utama menunjukkan kelembapan yang lebih baik daripada jangkaan bagi kenaikan harga.

Puratan pasaran niaga hadapan untuk Perindustrian Dow Jones dilaporkan melonjak 400 mata, atau 1.2%. Niaga hadapan S&P 500 meningkat 1.7%, manakala niaga hadapan Nasdaq 100 melonjak 2.4%.

Indeks harga pengguna(IHP/CPI) utama untuk bulan Julai meningkat 8.5% tahun ke tahun, dan tidak berubah berbanding Jun. Ahli ekonomi yang ditinjau oleh Dow Jones malah menjangkakan kenaikan masing-masing sebanyak 8.7% dan 0.2%.

Inflasi teras, yang tidak mengira harga makanan dan tenaga yang tidak menentu, juga menyaksikan peningkatan yang lebih kecil daripada jangkaan.

Rizab Persekutuan dijangka akan menimbang laporan ini, bersama-sama dengan data ekonomi penting yang lain, menjelang mesyuarat September di mana the Fed dijadualkan untuk menaikkan kadar faedah sekali lagi.

Data inflasi baharu ini hadir selepas lonjakan yang tidak dijangka dalam laporan pasaran buruh Julai, dimana ia telah meredakan beberapa kebimbangan mengenai potensi kemelesetan di A.S. Bilangan pekerjaan yang kukuh juga menyokong hujah the Fed bahawa laluan kadar faedah semasanya akan membantu mengekalkan ekonomi terbesar dunia itu daripada berkembang pada kadar yang tidak mampan.

Pergerakan dalam niaga hadapan hadir selepas indeks komposit Nasdag jatuh untuk hari ketiga berturut-turut pada hari Selasa. Nasdaq Composite mendahului penurunan, jatuh 1.2% selepas Micron, Novavax dan Upstart memberi amaran bahawa pendapatan dan hasil masa depan mereka mungkin lebih rendah daripada yang dijangka sebelumnya. S&P 500 jatuh 0.42%, dan Purata Perindustrian Dow Jones susut 0.18%.

Pengeluaran laporan pendapatan juga diteruskan, dengan keputusan suku tahunan Disney akan dikeluarkan pada hari ini jua.

Indeks US dolar yang mengukur kekuatan greenback berbanding enam mata wang utama dilaporkan susut 1.17% kepada paras dagangan 104.987 selepas data inflasi dikeluarkan.

Jadi Subscriber INTRADAY
Sertai bersama lebih 100,000 subscribers kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang trading dunia pasaran kewangan.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat