Tergempar! Kemaskini ‘Merge’ Dorong Kenaikan Harga Ethereum Classic Lebih 10%

432

Para pelombong kripto telah mula bertukar kepada Ethereum Classic (ETC) kerana Ethereum (ETH) berjaya beralih kepada Proof-of-Stake (PoS). Dalam tempoh 24 jam yang lalu, harga Ethereum Classic (ETC) telah melonjak lebih 10% dan kadar hash telah melonjak melebihi 290 TH/s.

Peningkatan besar dalam kadar hash ini adalah hasil daripada yuran perlombongan ETC sifar yang ditawarkan oleh beberapa kumpulan perlombongan termasuk F2Pool, Binance Pool dan BTC.com.

Ethereum (ETH) telah beralih daripada algoritma Proof-of-Work (PoW) kepada algoritma konsensus Proof-of-Stake (PoS) tanpa sebarang isu pada 15 September. Penamatan PoW mendorong pelombong kripto beralih kepada alternatif PoW lain seperti Ethereum Classic.

Hasilnya, kadar hash Ethereum Classic telah melonjak 400%, mengikut kumpulan perlombongan 2Miners. Dalam 24 jam yang lalu, kadar hash telah melonjak daripada 58 TH/s kepada 290 TH/s. Lonjakan besar-besaran disebabkan oleh perlombongan ETC yang menawarkan bayaran sifar.

Baru-baru ini, beberapa kumpulan perlombongan termasuk F2Pool, Binance Pool dan BTC.com mengumumkan menyokong perlombongan ETC selepas ‘Merge’. F2Pool dan Binance Pool menawarkan perlombongan ETC percuma selama sebulan, manakala BTC.com menawarkan perlombongan ETC “bayaran sifar” selama 3 bulan.

Sementara itu, harga ETC terus meningkat lebih tinggi apabila ETH menjadi deflasi dengan ‘Merge’. Harga ETC telah melonjak hampir 10% dalam tempoh 24 jam yang lalu dengan didagangkan pada harga $37.70. Selain itu, jumlah dagangan telah mencecah lebih 100% dan had pasaran telah mencapai $5.25 bilion.

 

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat