Terkini! Coinbase Berjaya Peroleh Lesen VASP Di Ireland, Adakah Ini Pemangkin Yang Dicari?

61

Bursa kripto Coinbase telah memperoleh lesen Pembekal Perkhidmatan Aset Maya daripada Bank Pusat Ireland, lapor syarikat itu pada hari Rabu. Coinbase bertujuan untuk menyediakan produk dan perkhidmatan kepada individu dan institusi di Eropah dan antarabangsa dari Ireland. Selain itu, Coinbase telah menamakan Cormac Dinan sebagai Pengarah Negara baharu untuk unit Ireland.

Kelulusan tersebut diumumkan oleh Coinbase dalam web rasmi mereka pada 21 Disember, mengumumkan bahawa ia telah mendaftar dengan Bank Pusat Ireland untuk beroperasi sebagai Pembekal Perkhidmatan Aset Maya (VASP) di negara itu. Untuk pengetahuan Coinbase telah beroperasi di Ireland sejak 2018.

Operasi Ireland Coinbase akan diuruskan oleh Pengarah Negara baharu Cormac Dinan. Beliau mempunyai lebih daripada 20 tahun pengalaman dalam perkhidmatan kewangan dan industri fintech. Dalam ucaptama, beliau menyatakan:

“Sebagai bursa pertukaran kripto yang paling dipercayai dan selamat, Coinbase telah membangunkan teknologi dan prosedur kawal selianya bersama industri. Saya tidak sabar-sabar untuk mengukuhkan operasi Ireland dan membantu pertumbuhan berterusan sektor itu. Mewujudkan persekitaran yang memperjuangkan inovasi sambil mengukuhkan kepercayaan terhadap kripto adalah sesuatu yang saya sangat ingin ketengahkan.”

Lesen VASP meliputi dua entiti Coinbase yang berpangkalan di Ireland Coinbase Europe Limited dan Coinbase Custody International Limited. Coinbase Europe menyediakan perkhidmatan perdagangan kripto di seluruh Eropah dan Coinbase Custody International menyediakan perkhidmatan kripto kepada pelanggan institusi di seluruh Eropah.

Had pasaran firma kripto yang disenaraikan secara terbuka Coinbase telah jatuh di bawah $8 bilion. Saham Coinbase (COIN) turun sebanyak 90% sejak penyenaraian pada April tahun lalu, mengakhiri dagangan pada $34.97 pada hari Selasa.

Laporan penilaian Coinbase jatuh di bawah paras pasaran membimbangkan komuniti kripto . Ini adalah kerana terkesan dengan kejatuhan FTX dan FUD berkaian Binance FUD baru-baru ini.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat