Tesla Disaman $162 Juta Oleh JPMorgan

7,695

Termenung jauh nampak Elon Musk kali ini.

Tesla disaman pada Isnin oleh JPMorgan sebanyak $162.2 juta ke atas tuduhan syarikat Elon Musk itu secara ‘terang-terangan’ melanggar perjanjian melibatkan waran saham selepas harga saham miliknya mencanak.

Menurut kenyataan yang difailkan di mahkamah persekutuan Manhattan, Tesla telah menjual waran pada 2014 kepada JPMorgan yang akan membawa manfaat andai ‘strike price‘ mereka berada di bawah harga saham Tesla selepas tamat tempoh waran pada Jun dan Julai 2021.

JPMorgan yang mempunyai kuasa untuk mengubah strike price, memberitahu telah mengurangkannya selepas melihat ciapan Musk di Twitter bertarikh 7 Ogos 2018, yang mana beliau akan mengambil saham peribadi sebanyak $420 per saham dengan pembiayaan terjamin. Mereka juga turut membalikkan sebahagian daripada pengurangannya apabila Musk meninggalkan idea tersebut 17 hari kemudian.

Walau bagaimanapun, saham Tesla meningkat 10 kali ganda pada masa waran tersebut tamat tempoh dan mengikut kontrak yang telah ditetapkan, Tesla perlu membayar saham tersebut dalam bentuk wang tunai atau unit saham andai ia mahu mengelak dari dikenakan status ‘default’.

Setakat ini pihak Tesla masih belum memberi sebarang keterangan lanjut mengenai perkara tersebut.

Menyusuri kisah sebelumnya, Tesla telah menjual waran tersebut bagi mengurangkan potensi pencairan saham daripada penjualan bon boleh tukar yang berasingan, selain tujuan untuk menurunkan kadar cukai pendapatan persekutuan.

JPMorgan berkata mereka berhak atas persetujuan kontrak untuk menggubal terma waran tersebut berikutan ‘urus niaga korporat penting melibatkan Tesla’.

Tetapi Musk telah mengeluarkan satu ciapan di Twitter yang mengatakan penggubalan yang dibuat oleh bank tersebut adalah untuk mengambil kesempatan terhadap pergerakan saham Tesla.

Hasilnya, Musk dan Tesla telah dikenakan tindakan oleh Sivil Suruhanjaya Sekuriti dan Bursa Amerika Syarikat dan didenda $20 juta.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat