Tesla Kekal $184 Juta Pegangan BTC, Elon Musk Bimbang Tentang Kadar Faedah Tinggi!

323

“Kalau Musk pun gelisah tentang kenaikan kadar faedah, apatah lagi kita yang marhaen ni.”

Tesla yang mengeluarkan keputusan pendapatan suku ketiganya pada hari Rabu lepas telah melaporkan pendapatan $23.35 bilion dan keuntungan $1.85 billion, di mana ia menandakan penurunan berbanding suku sebelumnya.

Memang tidak dinafikan pendapatannya meleset daripada jangkaan Wall Street, tetapi kunci kira-kira syarikat kereta elektrik itu tetap memegang aset digital bersih sebanyak $184 juta yang kebanyakannya terdiri daripada Bitcoin (BTC).

Pada suku pertama 2021, Tesla telah melabur $1.5 bilion dalam BTC kemudian menjual 75% daripada pegangannya pada suku kedua 2022 susulan bimbang mengenai kecairan keseluruhan syarikat disebabkan penutupan Covid di China, ulas Elon Musk.

Oleh demikian, Musk turut berkata pasukannya akan mengurangkan pegangan aset digitalnya pada bila-bila mengikut keperluan perniagaan dan pandangannya terhadap keadaan pasaran serta persekitaran.

Suka dimaklumkan bahawa syarikat kereta elektrik tersebut menerima pembayaran dalam memecoin terbesar Dogecoin (DOGE) untuk beberapa barangannya yang dapat menyumbang pada “immaterial amount”* aset digital.

*Jumlah yang tidak memberi kesan ketara kepada penyata kewangan

Semasa melaporkan pendapatan suku ketiga Tesla pada 18 Oktober 2023, Musk telah menekankan beberapa kebimbangan yang mampu menjejaskan keuntungan syarikatnya, antaranya adalah persekitaran kadar faedah yang tinggi.

Hal ini kerana apabila kadar faedah naik lebih tinggi, maka lebih sukar untuk orang ramai membeli kereta tersebut dan mereka mungkin tidak mampu membelinya, kata Musk lagi.

Jadi Subscriber INTRADAY
Sertai bersama lebih 100,000 subscribers kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang trading dunia pasaran kewangan.


* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat