The Fed Dijangka Bakal Menetapkan Kenaikan Kadar Yang Besar Buat Kali Terakhir Dalam Masa Terdekat? Ini Perkara Perlu Diketahui!

1,017

Rizab Persekutuan dijangka menaikkan kadar faedah sebanyak tiga perempat daripada 1% mata peratusan untuk kali keempat berturut-turut pada hari Rabu, dalam masa yang sama membuka pintu kepada langkah yang lebih perlahan dalam pengetatan dasarnya kerana ingin mengimbangi risiko inflasi yang sangat tinggi terhadap tekanan ekonomi.

Bank pusat A.S. akan mengumumkan keputusan dasar terbarunya pada awal pagi Khamis nanti dengan engerusi Fed Jerome Powell dijadualkan menghuraikan rincian dalam sidang akhbar setengah jam kemudian.

The Fed tidak akan mengeluarkan unjuran ekonomi suku tahunan baharu, ini menjadikan kemas kini dari Powell sangat dinantikan. Kenaikan harga adalah kebimbangan utama yang acap kali disebut dalam tinjauan pendapat umum dan dalam kalangan pelabur malah turut menjadi pusat kritikan Republikan terhadap pentadbiran Biden menjelang pilihan raya kongres minggu depan.

Data sejak mesyuarat dasar Fed pada 20-21 September telah memberikan sedikit pengertian bahawa inflasi, yang telah berjalan pada paras tertinggi 40 tahun, semakin berkurangan dengan cara yang tegas. Pasaran pekerjaan disisi lain kekal kukuh.

Namun beberapa penggubal dasar Fed telah mula merakamkan rasa bimbang secara lebih terbuka bahawa menaikkan kos pinjaman terlalu agresif boleh memacu ekonomi ke dalam kemelesetan yang tidak perlu, dengan menyatakan bahawa beberapa tinjauan dan data persendirian menunjukkan tekanan harga mula berkurangan.

Jika Powell menetapkan peringkat untuk kenaikan kadar yang lebih kecil pada masa hadapan, ia akan menggunakan bahasa yang cuba mengelakkan sebarang komitmen dan banyak bersandar pada bagaimana ekonomi dan inflasi bertingkah laku dalam beberapa minggu akan datang.

Pengeluaran pada hari Selasa laporan yang menunjukkan lonjakan yang tidak dijangka dalam pekerjaan Swasta. Menurut penganalisis Citibank, ” Data yang kukuh meningkatkan lagi risiko bahawa sebarang kelembapan dipasungkan dengan komunikasi hawkish bahawa kadar dasar boleh meningkat lebih lama dan kepada kadar terminal yang lebih tinggi.”

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat