Tiada Keperluan Guna CBDC – BNM

739

Bank Negara Malaysia (BNM) tidak mempunyai pelan untuk mengeluarkan Matawang Digital Bank Pusat (CBDC) dalam waktu terdekat.

Menerusi Laporan Tahunan 2020, BNM memaklumkan sistem kewangan di negara ini terus menyokong fungsi ekonomi selain memenuhi keperluan individu serta pengguna.

“Bagi mencapai matlamat ini, alat dasar monetari dan kewangan yang sedia ada kekal berkesan dalam memelihara kestabilan monetari dan kewangan.

“Selain itu, sistem pembayaran domestik termasuk Platform Pembayaran Runcit Masa Nyata (RPP) terus beroperasi dengan selamat dan cekap untuk menyokong keperluan ekonomi serta membolehkan pembayaran digital masa nyata,” ujarnya seperti dilaporkan oleh Bernama.

Laporan itu turut menyatakan kemajuan teknologi dan kadar pendigitalan yang semakin pesat telah mendorong kepada peningkatan penggunaan pembayaran secara digital serta kemunculan aset digital secara persendirian seperti Bitcoin, Ethereum dan Stablecoin.

Kebanyakan aset digital dalam bentuknya pada masa ini, tidak digunakan sebagai instrumen pembayaran disebabkan aset ini tidak menunjukkan ciri-ciri universal sekeping wang.

Pada dasarnya, ciri-ciri aset digital menghalang aset berkenaan daripada menjadi penyimpan nilai dan medium pertukaran yang baik disebabkan keadaan aset digital yang terdedah kepada turun naik harga yang tidak menentu, ancaman siber serta kekurangan dari segi boleh skala.

“Sebagai contoh, harga Bitcoin merekodkan penurunan mendadak sebanyak 39% dalam tempoh satu hari pada Mac tahun lalu. Oleh itu, orang ramai perlu mempunyai pemahaman yang jelas mengenai aset-aset digital seperti ciri-cirinya, teknologi yang mendasarinya dan risiko yang berkaitan,” kata BNM.

Ujar BNM lagi, bentuk baharu aset digital seperti Stablecoin juga telah mula diperkenalkan untuk mengurangkan turun naik nilainya dengan menghubungkan atau menyokongnya dengan aset mata wang fiat.

BNM akan turut menilai secara aktif potensi tawaran nilai CBDC berdasarkan perkembangan dalam landskap aset digital dan pembayaran memandangkan situasi itu berkembang dengan pantas.

Keputusan dasar utama mengenai CBDC akan dibuat berdasarkan manfaat yang jelas kepada Malaysia secara keseluruhan, di samping memastikan risiko berkaitan yang timbul daripada pengeluaran CBDC, khususnya risiko kestabilan kewangan, diuruskan dengan berkesan.

Pengeluaran CBDC perlu menjadi pelengkap kepada instrumen pembayaran yang sedia ada termasuk wang tunai fizikal bagi memastikan semua rakyat negara ini khususnya masyarakat yang kurang mendapat perkhidmatan kewangan, mempunyai akses berterusan kepada penyelesaian pembayaran yang selamat dan cekap.

“BNM juga akan memantau secara aktif trend dalam penunjuk utama yang mempunyai impak secara langsung terhadap mandatnya, yang boleh berfungsi sebagai rujukan data yang berguna bagi menilai kewajaran pengeluaran CBDC.

“Antara lain, petunjuk utama ini termasuk tahap penggunaan wang tunai fizikal di Malaysia, sejauh mana aset digital yang diterbitkan secara persendirian digunakan bagi tujuan pembayaran di Malaysia dan sejauh mana CBDC sedang digunakan untuk memudahkan perdagangan rentas sempadan,” menurut BNM.

Sebagai sebahagian daripada usaha untuk meningkatkan pemahaman tentang risiko yang berkaitan dan implikasi terhadap dasar, bank pusat sedang giat membina keupayaan dalaman untuk menyokong keputusan berasaskan maklumat yang mencukupi mengenal pengeluaran CBDC termasuk melaksanakan pembuktian konsep (POC).

 

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat