Tiada Lagi Polisi Bebas Cukai, ‘Miners’ Kripto Jadi Buruan Kerajaan!

1,665

Perlombongan (mining) kripto telah menjadi topik perbincangan yang hangat terutama pada tahun ini dengan China telah mengambil langkah drastik dengan mengenakan tindakan terhadap beberapa kawasan perlombongan di China.

Sejak akhir-akhir ini kemasukan pelombong kripto kian melonjak naik dalam beberapa minggu kebelakangan ini. Justeru itu, kerajaan mula mengorak langkah untuk campur tangan dalam ini. Kazakhstan kini mempertimbangkan untuk menamatkan dasar bebas cukai untuk pelombong kripto dan pusat perlombongan.

Penggubal undang-undang dilaporkan dalam rancangan mengusulkan perubahan pada Kod Pajak Kazakhstan untuk menghentikan penggunaan elektrik yang tidak terkawal yang diguna oleh perlombongan kripto.

Pindaan itu mencadangkan bayaran cukai yang sangat minimum satu tenge per satu kilowatt per jam bermula pada Januari 1,2022 jika usul tersebut diterima pakai.

Sebahagian berpendapat bahawa cukai tersebut adalah ibarat yuran nominal. Berdasarkan data, perlombongan kripto di Kazakhstan pada ketika ini menggunakan 3.3% daripada jumlah penggunaan tenaga negara setiap tahun.

Mengikut anggaran agensi tempatan, pada masa ini terdapat 13 pusat perlombongan kripto di Kazakhstan dan negara ini menyumbang 6.17% daripada keseluruhan operasi perlombongan Bitcoin. Selain China, negara tersebut hampir sejajar dengan negara ekonomi besar seperti Rusia (6.29%) dan Amerika Syarikat (7.15%).

Menurut Kementerian Pembangunan Digital, Inovasi, dan Aeroangkasa, operasi perlombongan kripto di Kazakhstan menghasilkan pendapatan $ 18- $ 25 juta setiap bulan. Walaubagaimanapun usulan tersebut mendapat tentangan daripada kalangan pelombong kripto.

Alan Dorjiev, Presiden persatuan blockchain Kazakhstan berkata:

“Pelaksanaan cukai tambahan baru dalam industri tertentu, dalam hal ini di industri perlombongan kripto dapat memberi kesan dari segi daya tarik pelaburan.” Dorjiev menambah bahawa kos elektrik di Kazakhstan sekarang setara dengan AS, Norway, dan Iceland. Justeru memperkenalkan cukai tambahan akan mendorong pelombongan tempatan menjalankan operasi di tempat lain.

 

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat