Tindakan Rusia Ini Cetus Ketegangan Geopolitik Dengan Jepun

359

Pihak berkuasa keselamatan sempadan Rusia dilaporkan telah merampas 5 buah kapal penangkapan ikan dari Jepun pada Selasa yang sedang memancing berhampiran empat pulau yang dituntut oleh Jepun atau lebih dikenali sebagai Kepulauan Kuril, di mana kini ia dipegang oleh Rusia.

Perkara tersebut telah disahkan oleh Setiausaha Kabinet Jepun, Yoshihide Suga yang mengatakan pihak berkuasa Rusia telah membawa kapal tersebut ke Pulau Kunashiri iaitu salah satu pulau dari Kepulauan Kuril.

Rampasan tersebut dikatakan berlaku apabila pihak berkuasa Rusia mengesyaki mereka telah melanggar terma dalam perjanjian dua hala dua negara tersebut berhubung penangkapan ikan di sekitar kepulauan itu.

Ini kerana terdapat percanggahan antara jumlah ikan yang ditangkap dengan angka direkodkan dalam log harian mereka.

Tindakan Rusia telah mencetuskan ketegangan geopolitik antara kedua-dua negara tersebut, lebih-lebih lagi Menteri Luar Jepun, Toshimitsu Motegi kini sedang berada di Rusia untuk memulakan semula rundingan yang terhenti mengenai kepulauan dituntut dan mendapatkan perjanjian damai rasmi bagi menamatkan perang dunia kedua.

Dalam perkembangan terbaru, Jepun telah menuntut supaya Rusia membebaskan krew dan kapalnya lebih awal dengan mengatakan perbuatan itu merupakan sesuatu yang tidak boleh diterima.

Perkara ini bukan kali pertama terjadi, kerana pada Januari lalu, sebuah kapal Jepun juga pernah dirampas oleh Rusia dan mereka dibebaskan sebulan kemudian selepas membayar denda.

Pertikaian terhadap kepulauan itu telah menghalang Rusia dan Jepun daripada menandatangani perjanjian damai rasmi. Pada tahun lalu, Presiden Rusia Vladimir Putin telah mencadangkan kepada Perdana Menteri Jepun Shinzo Abe untuk menandatangani perjanjian menjelang akhir tahun tanpa sebarang syarat, tetapi ia ditolak oleh Abe.

Jadi Subscriber INTRADAY
Sertai bersama lebih 100,000 subscribers kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang trading dunia pasaran kewangan.


* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat