Tolonglah USD! Pound Tak Kuat Nak Naik Lebih Tinggi

707

Memasuki sesi Eropah, US dolar sedikit meningkat setelah merosot pada sesi sebelumnya ketika pasaran saham mula meraih peningkatan setelah diangkat oleh keyakinan terhadap rundingan rangsangan baru AS.

Dolar greenback kini di landasan untuk minggu terbaiknya sejak awal April, setelah mencatatkan peningkatan sehingga mencecah paras tertinggi dua bulan pada minggu ini berikutan permintaan yang meningkat terhadap matawang itu sebagai safe-haven.

Indeks dolar yang mengukur kekuatan dolar greenback berbanding sekumpulan matawang utama kembali diniagakan sedikit meningkat pada 94.39.

Sementara matawang utama lain pula terus berusaha untuk memadamkan kerugian yang dicatatkan minggu ini dengan matawang pound memperlihatkan lonjakan ke sekitar paras harga 1.2800 berbanding USD sebelum susut semula.

Pasangan matawang pound berbanding US dolar telah mencatatkan peningkatan hampir 100 pips sejak Menteri Kewangan UK Rishi Sunak mengumumkan langkah rangsangan baru untuk menyokong pekerjaan.

Walau bagaimanapun, pergerakan harga semasa memperlihatkan dagangan matawang itu masih ditekan oleh kebimbangan terhadap beban yang bakal ditanggung oleh ekonomi negara itu akibat sekatan terbaru yang dilaksanakan.

Malah, skim sokongan pekerjaan yang dilancarkan oleh Rishi Sunak itu juga tidak menjanjikan bahawa ia akan menyokong semua sektor pekerjaan dan mampu mengurangkan pengangguran.

Terbaru, pinjaman kerajaan UK dilaporkan meningkat menjadi £ 173.7 bilion dalam tempoh lima bulan pertama tahun fiskal setelah anggaran baru menunjukkan belanjawan defisit pada bulan Ogos adalah sebanyak £ 35.9 bilion. Ini sekali gus menambah tekanan kepada negara itu untuk menanggung lebih banyak hutang negara yang telah pun melebihi £ 2 trilion.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat