Top Glove Tawar Peluang Untuk Graduan Vokasional Tempatan

372

Mari rebut peluang keemasan ini.

Top Glove Corp Bhd telah menandatangani memorendum persefahaman (MoU) dengan Kementerian Pendidikan (KPM) bagi menyokong pembangunan pendidikan latihan teknikal dan vokasional (TVET) negara ini.

MoU yang ditandatangani pada Khamis itu menandakan permulaan kerjasama selama 5 tahun di antara Top Glove dan KPM yang bertujuan bagi membangunkan TVET di Malaysia, meningkatkan kadar pekerjaan negara dan menggalakkan pembangunan ekonomi berasaskan pengetahuan.

Kerjasama itu akan menyaksikan para pelajar dan graduan TVET dari 84 kolej vokasional tempatan bakal diberi peluang untuk menjalankan latihan industri, peluang pekerjaan dan peluang mendapatkan biasiswa di bawah Top Glove.

Tambah Top Glove lagi, perkongsian tersebut selari dengan visi mereka untuk meningkatkan tenaga kerja berasaskan pengetahuan di Malaysia menjelang 2025, yang berpaksikan peningkatan penggunaan automasi, pendigitalan, robotik dan kecerdasan buatan (artificial intelligence).

Pengarah urusan Top Glove, Datuk Lee Kim Meow menyatakan syarikat itu mengiktiraf peranan penting yang dimainkan oleh graduan TVET dalam memacu kemajuan dan inovasi dalam Revolusi Perindustrian Keempat.

Laporan tahun kewangan 2021 (FY21) Top Glove telah menyaksikan syarikat itu mengupah seramai 2,460 graduan TVET yang terdiri daripada 340 pekerja peringkat pengurusan, 800 pelatih latihan industri dan 1,320 pekerja tempatan.

Top Glove mensasarkan untuk mengupah seramai 2,000 graduan TVET pada FY22.

Setakat tengah hari tadi saham Top Glove turun 13 sen atau 5.18% kepada RM2.38 dengan permodalan pasaran RM19.53 bilion.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat