Trader Mohon Alert! ECB Akan Umum Sasaran Inflasi Baru Hari Ini

425

Presiden Bank Pusat Eropah (ECB) Christine Lagarde akan menyampaikan hasil tinjauan strategi institusi itu pada hari ini, di mana beliau mungkin akan mengumumkan perubahan pertama pada sasaran inflasi dalam tempoh hampir dua dekad.

ECB mengatakan hasil tinjauan akan diumumkan pada jam 1 tengah hari waktu Frankfurt, yang akan disusuli oleh taklimat daripada Presiden Lagarde.

Tinjauan tersebut mula dibuat pada Januari tahun lalu, namun terganggu disebabkan oleh krisis pandemik Covid-19 yang melanda Eropah. Ia kemudiannya disambung semula pada September lalu.

Tinjauan pertama ECB sejak tahun 2003 telah menjadi salah satu keutamaan Christine Lagarde sejak beliau mengambil alih dari Mario Draghi pada akhir 2019, dan strategi baru ini akan menandakan transformasi terbesar dalam institusi tersebut.

Dalam langkah tersebut, bank kemungkinan akan menetapkan sasaran inflasi pada 2%, mengetepikan formula semasa ‘di bawah, tetapi hampir 2%’, yang telah menimbulkan kesan bahawa ia lebih bimbang tentang kenaikan harga di atas sasaran berbanding di bawahnya.

Sasarannya juga mungkin dinyatakan simetrik. Tetapi setelah hampir satu dekad mengatasinya, para pelabur akan memperhatikan apakah ECB akan bersedia membiarkan inflasi melonjak berikutan pertumbuhan harga yang rendah.

Mereka juga akan melihat apakah ECB akan mengikuti Amerika Syarikat dalam meletakkan sasaran purata inflasi dalam jangka masa tertentu untuk menampung pertumbuhan harga yang hilang.

Pada sesi Eropah, matawang euro didagangkan sedikit meningkat di sekitar harga 1.18000 berbanding US dolar.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat