Trump Tidak Hadir, Presiden China Bakal Jadi ‘Ketua’!

592

Sejurus melakar kejayaan mewujudkan rantau perdagangan bebas terbesar di dunia, Presiden China, Xi Jinping akan menjadi antara salah seorang speaker pada sidang kemuncak maya Asia Pasifik. Untuk pengetahuan semua, persidangan tersebut didakwa tidak akan dihadiri oleh Presiden AS Donald Trump.

Minggu lalu, sebanyak 15 negara telah menandatangani Perkongsian Ekonomi Komprehensif Serantau (RCEP), dan merupakan perjanjian yang disokong oleh China, tidak termasuk Amerika Syarikat, akan muncul dalam pertemuan puncak Kerjasama Ekonomi Asia Pasifik (Apec) yang dihoskan oleh Malaysia. Manakala sebahagian daripada 21 anggota Apec dikhabarkan telah mendaftarkan diri sebagai ahli RCEP.

Di samping itu. Trump didakwa tidak hadir susulan daripada kekalahannya dalam pilihan raya presiden AS pada 3 November. Sebelum ini, sidang kemuncak Apec yang dihadiri oleh Trump telah dihoskan oleh Vietnam pada tahun 2017.

Namun begitu, AS belum menamakan ketua perwakilan untuk sidang kemuncak ini, walaupun Timbalan Setiausaha Negara, Stephen Biegun telah menghadiri pertemuan menteri Apec pada hari Isnin.

Menurut Menteri Perdagangan Antarabangsa dan Industri, Datuk Seri Mohamed Azmin Ali mengakui bahawa terdapat perselisihan pendapat di antara negara-negara anggota mengenai “level of ambitions” dalam mencapai visi dan pendekatan Apec mengenai perdagangan dan integrasi ekonomi pelbagai hala. Akan tetapi, beliau menyatakan bahawa beberapa isu dapat diselesaikan, meskipun sejarah Apec baru-baru ini tidak memberangsangkan.

Pada tahun lalu, tragedi rusuhan telah memaksa tuan rumah Chile membatalkan sidang kemuncak. Manakala pada tahun 2018, Apec gagal mencapai kesepakatan, dan ianya pertama kali dalam sejarah blok itu, kerana Amerika Syarikat dan China bertindak menentang perbincangan mengenai perdagangan dan pelaburan.

Untuk persidangan kali ini, Xi dan pemimpin anggota Apec yang lain akan berucap pada persidangan ketua eksekutif bermula esok, menjelang sidang kemuncak Jumaat.

Berdasarkan sebuah kenyataan, mereka telah menggariskan bahawa perlunya anggota menegakkan amalan perdagangan bebas, adil dan tidak diskriminatif untuk mendorong pemulihan ekonomi yang terkesan akibat daripada penularan wabak Covid-19, serta melaksanakan reformasi struktur untuk mempromosikan pertumbuhan yang berterusan dan inklusif.

Walau bagaimanapun, cadangan itu perlu mencapai kata sepakat pada sidang kemuncak hari Jumaat, dengan beberapa pengkritik mempersoalkan kesesuaian blok itu.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat