Laporan Data Komponen Utama Amerika Malam Ini, Dolar Positif?

188

Pada hari jumaat malam ini pasaran sesi Amerika bakal menghidangkan keluaran laporan data yang merupakan di antara komponen utama bagi komponen data “Consumer” dan “Business”.

Komponen sektor “Consumer” di Amerika pada ketika ini telah menunjukkan pengukuhan namun terdapat beberapa petanda kehilangan momentum. Pada laporan Mac 2023 yang lalu, “Personal Spending” telah menunjukkan pertumbuhan yang sedikit iaitu sebanyak 8.2 billion dollar.

Selain itu juga, laporan “Spending” atau perbelanjaan telah menurun dalam tempoh empat bulan daripada lima bulan yang lalu. Akan tetapi, laporan data “Retail Sales”  atau jualan mengalami peningkatan yang ketara sebanyak 0.4% pada bulan April. Hal ini kerana “Consumer” atau orang ramai nampaknya berhati-hati dalam melakukan perbelanjaan. Sementara perbelanjaan dalam kategori penting seperti penjagaan kesihatan dan utiliti isi rumah telah menyumbang kepada kenaikan sebanyak 0.7% . Pola perbelanjaan ini berkemungkinan akan menyumbang kepada pembacaan data yang stabil bagi laporan data “ Personal Consumption Expenditure (PCE)” iaitu sebanyak 0.3% malam ini.
Trend” bacaan inflasi di Amerika pada ketika ini telah menunjukkan penurunan, sekaligus ia mengukuhkan kuasa membeli pengguna di negara itu. Laporan data “Personal Income” telah menunjukkan “improvement” pada laporan data bulan Mac dan Februari 2023. Di antara faktor yang menyumbang terhadap peningkatan yang positif ini adalah kerana pasaran buruh Amerika yang kini dilihat di dalam fasa pengukuhan. Kami menjangkakan laporan data pada malam ini bagi “Personal Income” dan “Personal Spending” bakal dilihat meningkat masing-masing sebanyak 0.4%.

DURABLE GOODS ORDER
Sektor “Business” industri pembuatan di Amerika dilihat masih lagi menghadapi cabaran. Jumlah nilai pengeluaran masih lagi merosot kerana nilai permintaan dilihat menurun. Pada Mac 2023, laporan data “Durable Goods Order” dilihat telah meningkat sebanyak 3.2% namun, data pembuatan utama iaitu “Core Durable Goods Order” telah dilihat menurun.

Pola menurun laporan data “Core Durable Goods Order” ini terjadi disebabkan kos pembuatan yang meningkat, ketersediaan kredit (pinjaman) yang berkurang dan peralihan ke arah peningkatan perbelanjaan di dalam sektor perkhidmatan dijangka terus memberikan tekanan terhadap sektor pembuatan di negara itu. Kami menjangkakan terdapat penurunan terhadap laporan data “Durable Goods Order” pada pengeluaran data malam ini.

DATA TINJAUAN SARACEN MARKETS

 

Masa Data Data Jangkaan SARACEN Data Sebelum
Jumaat, 08.30 PM Core PCE Price Index m/m 0.3% 0.3%
Jumaat, 08.30 PM Core Durable Goods Orders m/m 0% 0.2%
Jumaat, 08.30 PM Durable Goods Orders m/m -1.0% 3.2%
Jumaat, 08.30 PM Personal Income m/m 0.4% 0.3%
Jumaat, 08.30 PM Personal Spending m/m 0.4% 0%

KESIMPULAN
Data jangkaan dilihat bercampur-campur dan ini bakal membuatkan dolar AS akan kekal dengan sentimen sedia ada.

Log Masuk/Daftar Akaun Saracen Markets Dan Dapatkan Akses Dokumen MARKET OUTLOOK Yang Menjadi Rujukan Institusi Dan Pedagang Profesional. Log Masuk Sekarang – KLIK DI SINI

Jadi Subscriber INTRADAY
Sertai bersama lebih 100,000 subscribers kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang trading dunia pasaran kewangan.


* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat