Ucapan Powell Bakal Berikan Isyarat Jelas, Ini Pelabur Perlu Ketahui

625

Pengerusi Federal Reserve, Jerome Powell menuju ke White House pada hari ini (Rabu) bagi memberikan isyarat jelas kepada pasaran tentang cara bank pusat merancang dalam meneruskan dasar monetarinya tahun ini.

Beberapa bulan lepas, ekonomi Amerika Syarikat (AS) menyaksikan perubahan dinamik antara pasaran kewangan dan Federal Reserve (Fed) berkenaan jangkaan pemotongan kadar faedah pada 2024.

Pasaran terpaksa menyesuaikan pandangan kolektif mereka daripada bank pusat yang akomodatif untuk lebih berhati-hati.

Keterangan Powell yang dimandatkan secara kongres di hadapan ahli Dewan dan Senat nanti akan memberikan pandangan yang lebih terperinci tanpa menimbulkan kebimbangan dalam pasaran Wall Street.

Antara topik yang perlu diberikan perhatian tinggi adalah isu inflasi di mana pasaran meramalkan Fed perlu mencapai sasaran 2% sebelum laksanakan pemotongan kadar faedah.

Bacaan inflasi pada penghujung 2023 menunjukkan arah aliran yang jelas menuju sasaran penting. Walau bagaimanapun, laporan bulan Januari memberikan jawapan yang mengejutkan dengan data harga pengguna terutamanya dalam sektor perlindungan kekal tinggi serta menimbulkan kegusaran dalam trend.

Kini, Powell perlu menganalisis dengan teliti trend terkini sebelum berucap dengan Jawatankuasa Perkhidmatan Kewangan Dewan dan Jawatankuasa Perbankan Senat malam ini.

Selain itu, beliau juga perlu menghadapi cabaran berkenaan situasi buruh AS yang bercampur di mana kadar pengangguran turun sebanyak 3.7% dan lonjakan harga mata wang kripto yang tinggi baru-baru ini.

Sebelum ini, Presiden Fed Atlanta Raphael Bostic menyuarakan kebimbangan mengenai harapan yang tidak pasti selepas beliau berkata tentang ramalan pemotongan kadar faedah pada Isnin lepas.

Disebabkan berlakunya pilihan raya presiden di Amerika Syarikat, Jerome Powell dan pegawai-pegawainya dalam misi untuk mengurangkan kadar faedah dengan segera.

Senator Elizabeth Warren juga turut menyeru agar Fed segera melaksanakannya kerana timbul pelbagai isu berkenaan pendapatan isi rumah yang rendah oleh rakyat.

Jadi Subscriber INTRADAY
Sertai bersama lebih 100,000 subscribers kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang trading dunia pasaran kewangan.


* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat